Ako si poradiť s výberom správneho obkladu do kúpeľne?

Nič viac necharakterizuje priestor kúpeľne tak dobre ako správne zvolený obklad stien a podlahy. Žiadna podlahová krytina so vzorom, ktorý dokonale imituje drevo a steny zdobené obrazmi v tomto priestore neuspejú. Vlhkosť, voda a teplota sú faktory, ktorú nútia majiteľov nehnuteľností v prípade tohto priestoru investovať do kvalitného obkladu.

Nákup dlaždíc sa na prvý pohľad môže javiť ako náročná úloha, pokiaľ ale budete vopred myslieť na dôležité veci a vplyvné faktory, nemali by ste nikde urobiť chybu. Pokračujte v čítaní a dozviete sa, čo môže a bude pri zariaďovaní kúpeľne rozhodovať.

Typ obkladu

O type obkladu rozhoduje najmä jeho materiálové zloženie. Medzi základné zložky, ktoré sa na výrobu väčšiny obkladov používajú, patria íl, piesok a živec. Medzi veľmi obľúbené dnes patria aj špeciálnym procesom opracované prírodné druhy kameňov, ktoré sa dajú nahradiť lacnejšou alternatívou v podobe syntetického spracovania. Ak si neviete dať rady s tým, ktorý obklad je z obrovskej ponuky pre vás najvhodnejší, je dobré osloviť profesionálne kúpeľňové štúdio, v ktorom vám so všetkým ochotne poradia!

    1. Tvar, formát a veľkosť dlaždice

Nielen z estetického, ale aj funkčného hľadiska je dôležité, aby ste nový obklad do kúpeľne vyberali na základe jeho veľkosti a tvaru. Na trhu si môžete v súčasnosti vybrať zo širokej škály tvarov, rozmerov aj farieb.

Menšie druhy obkladov, napríklad mozaikových, disponujú vysokým dizajnovým potenciálom, vďaka ktorému je možné určité časti priestoru kúpeľne zvýrazniť. Väčšie obkladové formáty vám pri obkladaní šetria čas a dosť často aj peniaze. S veľkoformátovými obkladmi môžete ľahšie dosiahnuť aj homogénnejší vzhľad kúpeľne, miestnosť s ním potom pôsobí pokojnejšie a väčším dojmom.

    1. Miesto použitia obkladu

Nesmierne dôležitou otázkou pri výbere obkladu je aj jeho umiestnenie. Teda, kde bude slúžiť svojmu účelu. Obklady sa už dávno nevyužívajú iba v kúpeľni, pretože sa nimi veľmi jednoducho a vkusne dá zvýrazniť a skrášliť aj obývačka, kuchyňa alebo predsieň.

Kladenie a škárovanie

Aj samotná inštalácia obkladu na zvolené miesto je rozhodujúca pri jeho výbere. Od typu, veľkosti a miesta použitia obkladu závisí aj spôsob jeho upevnenia a škárovania. Bez ohľadu na vplyvné a rozhodujúce faktory, je však vždy dôležité použitie kvalitných materiálov, ktoré napomáhajú dosiahnutiu optimálneho výsledku.

Od správne zvolených škárovacích materiálov a typu obkladu bude tiež závisieť potom jeho čistenie. Najmä prírodné a dnes veľmi obľúbené materiály nie je dobré čistiť chémiou. Kyseliny a iné nebezpečné látky mnohých čistiacich prostriedkov tiež spôsobujú, že cementové spoje sú porézne a časom sa vplyvom pôsobenia týchto látok rozpadnú a stávajú nefunkčné a ohrozujúce kvalitu obkladu.

Zdroj obrázka: Ground Picture/Shutterstock.com