Ako si vybrať tablet

Tablet mnohí využívajú v práci, v škole alebo vo voľnom čase. Jeho využitie je naozaj rôzne, od hrania hier cez vytváranie webových stránok až po čítanie kníh a pozeranie filmov. Ako si však vybrať ten správny? Na čo si dať pozor?

Operačný systém

Tak ako pri smartfónoch, aj pri tabletoch sú modely využívajúce Android (Samsung, Lenovo, Xiaomi) a tie od spoločnosti Apple (tzv. iPady), ktoré majú operačný systém iOS. Ak však má byť tablet predovšetkým pracovným nástrojom, pouvažujte o takom, ktorý môžete rozšíriť aj o klávesnicu a v ktorom je nainštalovaný Windows.

Veľkosť úložiska

Hry, knihy, filmy, fotografie, videá. To všetko chce užívateľ v tablete prehliadať, a preto je potrebné zvážiť veľkosť úložiska a možnosť jeho rozšírenia micro SD kartou, čo nemusí byť vždy možné. Minimum je úložisko s 32 GB, ideálom je 64 alebo 128 GB, keďže veľa miesta zaberá samotný operačný systém.

Internet

Každý chce byť online. V pohodlí domova využívame pripojenie WiFi, ale treba porozmýšľať aj nad možnosťou byť online kdekoľvek. V tomto prípade je vhodný model, do ktorého je možné vložiť dátovú SIM kartu.


Displej

Tablety, tak ako smartfóny sa líšia veľkosťou displeja a jeho rozlíšením. Podľa toho, na čo chcete tablet využívať, sa môžete rozhodnúť medzi viacerými modelmi. Základom pri rozhodovaní je uhlopriečka. Štandardne má 7 až 10 palcov, menšie majú rozlíšenie HD a väčšie Full HD.

Batéria

Tablet chceme používať primárne bez toho, aby musel byť napojený do elektrickej siete. Väčšina zariadení zvládne 8 hodín bez nabíjačky, niektoré ešte viac. Vyberáme batérie ideálne s viac ako 6 000 mAh.



Každý sa samozrejme rozhoduje aj podľa ceny. Najlacnejšie tablety kúpite za niekoľko desiatok eur, tie najdrahšie sa pohybujú aj v tisíckach. Vyberajte však hlavne podľa toho, na čo ho chcete používať a uistite sa, že má zariadenie minimálne jeden USB-C port, HDMI port a slot na microSD kartu.