Ako sa naučiť dobre štrikovať?

Ste úplný začiatočník, chcete sa naučiť pliesť, ale neviete ako začať? Žiadny problém, tu vám ukážeme najdôležitejšie základy, ktoré na pletenie potrebujete.

Naša lekcia obľúbeného štrikovania pre začiatočníkov sa začína.

​Než začnete - odmotajte si niť alebo vlnu

Najprv musíte z klbka odvinúť dostatok nite alebo kvalitnej vlny na pletenie, pretože je to potrebné na nahodenie stehu. V závislosti od toho, koľko očiek chcete nahodiť, by ste mali odvinúť zodpovedajúce množstvo nite.

Pre hrubú orientáciu: 1 nahodený steh si vyžaduje cca 1 - 2 cm nite s vlnou 55 m / 50 g a veľkosťou ihly 6 mm. Odporúčame vám ale odmotať si vždy trochu viac nite ako menej, inak budete musieť svoj pletený kúsok rozpletať znova!

Nájdite si optimálnu polohu ruky a prstov pri pletení

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete urobiť počiatočný steh pri pletení. Ukážeme vám variant, ktorý je obzvlášť vhodný pre začiatočníkov.

V skratke to znie takto: Omotajte niť raz zľava doprava okolo ukazováka ľavej ruky a potom tiež zľava doprava okolo palca. Teraz zapichnite ihlu do palcovej slučky zospodu, vytvorte obálku a pretiahnite niť. Takto je vytvorený počiatočný steh!

Ukazovákom a palcom ľavej ruky oddeľte dve vlákna. Uistite sa, že koniec nite je pred palcom a pracovná niť (na ktorej visí klbko priadze) nad ukazovákom. Teraz posuňte dva prsty od seba s niťami - to je váš východiskový bod pre krížový odliatok, ktorý sa používa vo väčšine návodov na pletenie.

Uchopte obe vlákna prostredníkom, prsteníkom a malíčkom. Potom prepichnite tú istú ihlu cez slučku pre palec zospodu, pretiahnite pracovnú niť cez slučku a vyberte palec zo slučky. Slučku môžete utiahnuť stiahnutím koncovej nite palcom nadol.

Vyberte si správny spôsob spojenia

Najbežnejším typom je krytie stehov. Mali by ste sa uistiť, že stehy nie sú príliš utiahnuté, aby okraj zostal elastický.

Pomocou lícových stehových dielov upletiete krajové očko a druhé očko vpravo. Potom krajové očko zdvihnete cez druhé pletené očko. Potom pletiete vždy len jedno očko a sťahovanie opakujete, kým nezhodíte všetky očká v rade. Na konci niť odstrihnete a koniec nite pretiahnete posledným stehom.

Veci, ktoré si môžete pletením alebo štrikovaním vyrobiť vás príjemné zahrejú a skrášlia telo alebo príbytok.

Zdroj obrázka: progressman/Shutterstock.com