Solárne panely - Ako na moderné šetrenie?

Pokiaľ premýšľate nad moderným riešením energie do vášho príbytku, ktoré by súčasne bolo šetrné voči vašej peňaženke/bolo vhodnou investíciou do budúcna a zároveň by malo čo povedať aj do oblasti ekológie a environmentalistiky, potom vás nasledujúci článok o solárnych paneloch bude určite zaujímať!

Solárny panel - Ako vzniká energie?

Na začiatok je nutné vysvetliť princíp, na ktorom solárne panely vlastne fungujú.

Jedná sa o panely, ktoré využívajú zdroj alternatívnej energie, umiestňujú sa na strechy budov a disponujú solárnymi bunkami, ku ktorým sa referuje ako k fotovoltickým bunkám. Práve tieto bunky dokážu absorbovať slnečné žiarenie počas dňa. V každej solárnej bunke je tenká polovodičová oblátka vyrobená z dvoch vrstiev kremíka. Jedna vrstva je pozitívne nabitá, kým tá druhá je negatívne nabitá a dokopy vytvárajú elektrické pole. Slnko zasiahne solárnu bunku, ktorá spôsobí oddelenie elektrónov od atómov. Oddelené elektróny sa pohybujú v danom elektrickom poli a tento pohyb následne vytvára prúd elektrickej energie. Jedná sa o priamy prúd, ktorý je následne transformovaný na alternatívny prúd, aby mohla byť energia použitá v domácnosti. Následne je už iba na vašom rozhodnutí, aké aspekty domácnosti budú napájané prostredníctvom príslušného zdroja - vykurovanie priestorov, ohrev vody a podobne. Taktiež je dôležité si uvedomiť, že solárne panely sú závislé na slnečnom žiarení, ktoré je dostupné v menšej intenzite počas jesene/zimy a preto je nutné brať túto skutočnosť v úvahu. 

Efektivita solárnych panelov sa pohybuje na úrovni 22 % a preto sa jedná o skvelého pomocníka, ale nemôžete staviť chod celej domácnosti na tieto produkty. 

Solárny panel - Kvôli tomuto ušetríte!

Pri rozhodovaní sa o nákupe a implementovaní solárnych panelov, hrajú podstatnú rolu nasledujúce skutočnosti:

  • cena elektriny a energií má stúpajúci trend;
  • cena samotných solárnych panelov a ich inštalácie sa v priebehu rokov sprístupnila širšej verejnosti;
  • solárne panely predstavujú dlhodobé riešenie, ktoré si vyžaduje skutočne nízku mieru následnej starostlivosti;
  • domova jednotka, ktorá disponuje solárnymi panelmi sa považuje za moderné bývanie - zvýšenie trhovej hodnoty v prípade neskoršieho predaja.