Ako byť efektívny pri práci

Výkonnosť a efektivita sú hlavné heslá dnešnej doby. Pre to, aby sme dosiahli byť v zamestnaní práve takíto, robíme všetko možné aj nemožné. Často ale pritom zabúdame na to najdôležitejšie: na kvalitný spánok. To, ako si zvládneme v noci odpočinúť, určí aj podobu nášho dňa. Čo všetko je teda potrebné v noci urobiť pre to, aby ste boli cez deň v tej najlepšej možnej kondícii?


Zdroj obrázka: Ollyy / Shutterstock.com










Ako na správny spánok?

Najčastejšie riešená otázka v spojitosti so spánkom je jasná: koľko hodín spať? Stará známa poučka vraví, že človek by mal denne spať osem hodín. A kedy ísť spať? Ku spánku je podľa odborníkov ideálne uložiť sa po desiatej hodine večer tak, aby sme okolo šiestej hodiny ráno mohli z postele vyskočiť plní energie. Na otázku, kedy vstávať, odpovedá väčšinou pracovná doba, vstávať o šiestej po osemhodinovom spánku je ale ideálne.

Dôležité je taktiež správne správanie pred spaním. Kvalitu spánku silno ovplyvňuje aj jedlo. Najesť by sme sa mali naposledy 2-3 hodiny pred tým, než sa uložíme ku spánku. Oproti všeobecne vžitej predstave ale nejde o nič také zásadné. Nie každému sú tri hodiny pred spánkom nalačno príjemné. Niečo malé zobnúť môžete, avšak to, čo jesť pred spaním, je potrebné starostlivo vybrať. Povolené je celozrnné pečivo, banány, citrusy, vlašské orechy alebo napríklad ryby. Skrátka niečo malé a ľahké. Určite sa vyhnite ťažkým, tučným jedlám, kofeínu a alkoholu.


Zdroj obrázka: Stock-Asso / Shutterstock.com

Kvalitná posteľ pre zdravý spánok

Spánok a produktivita spolu úzko súvisia. Pokiaľ sa ráno cítite unavení, podráždení a bez nálady, nemusí za to byť zodpovedná len nedostatočná doba spánku alebo zlé návyky pred spaním. Problém môže byť rovnako tak v nekvalitnom matraci. Aj ten je potenciálnou príčinou nespavosti alebo nekvalitného odpočinku.

Matrac, najdôležitejšia časť postele, poskytuje počas spánku oporu celému nášmu telu. Pritom ale musí byť dostatočne mäkký a telu sa dokonale prispôsobiť. Len tak si užijeme skutočne dobrý a hlboký spánok. Matrac by v žiadnej svojej časti nemal vytvárať zbytočný tlak na nejakú časť nášho tela.

Zdroj obrázka: LightField Studios / Shutterstock.com


Matrac by sme mali vždy vyberať taktiež podľa svojich telesných proporcií. Ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou musia samozrejme zvoliť matrac s vyššou tuhosťou. Výhodné je pre nich (nielen pre nich) taktiež zaobstaranie si vyššieho matraca, ktorý dokáže dobre rozložiť hmotnosť a poskytnúť toľko potrebnú oporu. Vyložene nízke matrace sú vhodné len pre občasné spanie, napr. v izbách pre hostí, na chatách a pod.

Dnešné matrace sú väčšinou tvorené z kvalitných penových materiálov, prípadne ešte doplnené o pružiny. Vnútorná štruktúra matraca je tým najdôležitejším, čo delí matrace na tie kvalitné a nekvalitné. Investícia do skutočne luxusného matraca sa oplatí, keďže je potrebné si uvedomiť, že na ňom budeme tráviť osem hodín denne, a teda až tretinu života.

Zdroj obrázka: Friends Stock / Shutterstock.com



Ďalšie tipy pre efektivitu

Efektivite v priebehu dňa veľmi pomáha ranná aktivita. Zvlášť pokiaľ na to nie je človek zvyknutý, tak môže byť problém donútiť sa po prebudení k akémukoľvek cvičeniu alebo napríklad krátkemu behu pred odchodom do práce. Práve to ale dokáže nášmu telu nesmierne pomôcť v tom, aby si udržalo aktivitu po celý deň.

Zdroj obrázka: sutadimages / Shutterstock.com


Dôležitá je taktiež pravidelnosť. Pokúste sa chodiť spať a vstávať v rovnakú dobu každý deň. Telo sa tak naučí pevnému rytmu a na každú špecifickú aktivitu bude vopred dobre pripravené. Pokiaľ robíte všetko správne, a napriek tomu trpíte nespavosťou alebo vám spánok neprináša taký odpočinok, ako by ste si predstavovali, je dobré navštíviť odborníka, ktorý môže vo vašej rutine nájsť chybičku, ktorá bráni pokojnému a nerušenému spánku.

Skúste trochu zmeniť svoje návyky, zaobstarajte si skutočne kvalitný matrac, a uvidíte, že vaše dni budú razom oveľa lepšie.