Začnite s netradičným športom, ktorý nemá vekové obmedzenie. Je však len pre odvážnych!

Jazdu na kolobežku väčšinou pripisujeme deťom, ktoré sa na nej vozia po ulici alebo po parku. Avšak kolobežky nemajú vekové určenie. Jazdiť na nich môžu aj dospelí. Vedeli ste, že existujú aj rôzne súťaže a preteky v tzv. „freestylejazde? Ide o jazdu na kolobežke, kedy sa snažíte o rôzne triky a skoky. Na tento netradičný šport si netrúfne každý. Vy áno?

Freestylové kolobežkypriamo určené na rôzne skoky či triky. Ak sa ich chcete naučiť, musíte si najskôr kúpiť takýto typ kolobežky. Na čo by ste pri jej výbere mali myslieť?

  • Veľkosť

Najdôležitejšie je, aby ste si kolobežku vždy vyskúšali. Ak je na nás príliš veľká alebo naopak, malá, nekupujte ju. Ak vám kolobežka dobre nepadne, nebude s ňou vedieť dobre narábať, a následne bude pre vás zložité robiť nejaké skoky.

  • Kolieska

Kolieska vedia ovplyvniť to, ako rýchlo sa bude kolobežka pohybovať. Čím menšie kolieska, tým rýchlejšia bude jazda. Kolieska sa však časom zvyknú opotrebovať, preto si nezabudnite všímať ich stav. Predídete tak prípadným zraneniam.

  • Doska

Čím väčšia doska, tým bude pre vás pohodlnejšia. S menšou doskou je však jednoduchšie robiť rôzne triky a samotná kolobežka neváži tak veľa. Tu je jednoduchý manuál na to, aké rozmery si zvoliť:

  • Ak máte do 150 cm, doska by mala byť dlhá cca do 50 cm

  • Ak máte od 150 cm do 180 cm, doska by mala dlhá od 50 cm do 55 cm

  • Ak máte nad 180 cm, doska môže byť dlhá od 55 do cca 60 cm

Vždy si vyberte podľa toho, čo je vaším cieľom a prečo si kolobežku kupujete.

  • Riadidlá

Riadidlá sú veľmi dôležitou súčasťou kolobežky. Ich výška by mala siahať po vaše boky alebo pás. Šírka by mala byť v šírke vašich ramien. Ak sa chcete zameriavať vyslovene na rôzne skoky, budú pre vás lepšie užšie riadidlá.



Zdroj obrázka: YuryKara / Shutterstock.com