Ako si správne vybrať dokonalý typ tienenia

Výber ideálneho tienenia, ktorý by dokonale vyhovoval vašim potrebám a požiadavkám nie je tak celkom jednoduchá záležitosť. Pomôžeme vám preto čiastočne sa zorientovať v možnostiach, ktoré aktuálne trh ponúka a vaša voľba tak bude omnoho jednoduchšia. Tienenie okien závesmi, roletami či žalúziami nespĺňa iba estetický účel, ale predovšetkým slúži na zachovanie príjemnej klímy a súkromia v interiéri. Najvhodnejší výber však závisí od mnohých faktorov, ako je napríklad orientácia vášho bývania, estetické preferencie, finančné možnosti a účel, ktorý chcete dosiahnuť. Jednotlivé možnosti si teraz rozoberieme detailnejšie.

Žalúzie

Aktuálna ponuka žalúzií na trhu je skutočne bohatá. Sú zhotovované z rôznorodých materiálov a s ľubovoľnou povrchovou úpravou, preto je pri výbere mimoriadne dôležité dbať predovšetkým na materiál, z ktorých boli vyrobené.

Existuje niekoľko hľadísk, podľa ktorých rozlišujeme typy žalúzií. Vertikálne žalúzie sú štýlovým módnym doplnkom takmer do každého interiérového priestoru a stali sa obľúbenými hlavne kvôli možnosti naklápania lamely o 180 °, ktorá poskytuje užívateľom spoľahlivú ochranu pred nežiadúcimi pohľadmi. Horizontálne žalúzie sú čoraz častejšie využívané okrem rodinných domov a bytov už aj v komerčných kancelárskych priestoroch. Pýšia sa tiež jednoduchým ovládaním a nenáročnou údržbou. 

Podľa umiestnenia rozlišujeme žalúzie vonkajšie a vnútorné.

Vonkajšie (exteriérové) žalúzie

V prípade, že sa nájdete aspoň v jednom z nasledujúcich bodov, jednoznačne vám odporúčame vonkajšie žalúzie.

  1. Kúpou tienenia chcete predovšetkým zabrániť prehrievaniu interiérových priestorov.
  2. Stavba disponuje rozsiahlymi presklenými plochami. 
  3. Stavba je orientovaná na juh, juhovýchod, alebo juhozápad.

Vonkajšie žalúzie zachytia slnečné lúče skôr, než stihnú dopadnúť na sklo a zvýšiť teplotu v interiéri. Zabezpečia vám tak príjemný chládok aj počas extrémnych horúčav. Daňou za to je, že v porovnaní s interiérovými žalúziami si vyžadujú čiastočný konštrukčný zásah. Sú tiež finančne náročnejšie, avšak finálny efekt stojí za to.  


Vnútorné (interiérové) žalúzie

Ak hľadáte výrobok, ktorý:

- zabráni priamemu oslneniu interiérových priestorov

- nevyžaduje žiadnu špeciálnu stavebnú predprípravu

- je finančne najdostupnejší 

- nemusí vnútorné priestory chrániť pred prehrievaním

interiérové žalúzie sú pre vás to pravé. Svoju všeobecnú popularitu si získali aj svojou univerzálnosťou, nakoľko svetlo a zvedavé pohľady zvonku prepúšťajú podľa polohy, do akej ich natočíte. Zvyčajne sú vyrobené z dreva alebo z hliníka a nevyžadujú komplikovanú inštaláciu. Skvelé je aj to, že sa dajú kedykoľvek zatiahnuť alebo vytiahnuť podľa ľubovôle.

Rolety

Vonkajšie (exteriérové) rolety

V prípade, že potrebujete zatieniť predovšetkým okná zo severnej strany, alebo je vaša stavba situovaná v prostredí s prudkými veternými podmienkami, jednoznačne najvhodnejšou voľbou bude zaobstaranie exteriérových roliet. Zabránia tiež prehriatiu a sú cenovo prijateľné. Umožnia vám v prípade potreby dosiahnuť úplnu tmu, fungujú aj ako tepelný izolant a sú menej náchylné na mechanické poškodenie.

Vnútorné (interiérové) rolety

Tento typ textilných dekoratívnych roliet je najvhodnejší pre užívateľov, ktorých primárnym úmyslom nie je zabrániť prehrievaniu stavby a ženú sa skôr za štýlovým netradičným výrobkom, ktorý zabezpečí útulný šmrnc interiérovým priestorom spolu s pridanou hodnotou tlmenia priameho osvetlenia.