Blíži sa Deň matiek. 3 tipy, ako vybrať ten pravý darček

Aj tých najrutinnejších darujúcich môže pred kúpu darčeka prekvapiť nečakaná a frustrujúca bezradnosť. Deň matiek je jedným z najkrajších sviatkov roka, no keďže nepatrí medzi najväčšie, príprave a kúpe darčeka prirodzene a často nevedomky nevenujeme toľko pozornosti ako napríklad pred Vianocami. Veru, občas si na to spomenieme naozaj na poslednú chvíľu. Máme pre vás 3 originálne tipy, ako spraviť moment darovania nezabudnuteľným.

Stará dobrá klasika: kvety

Je len málo mamín, ktoré by kvety nedokázali očariť. To, či bude samostatným „hlavným“ darčekom alebo „sprevádzajúcim“, závisí od zvyklostí vašej rodiny, povahy obdarovanej takisto ako aj typu kvetov. Hovorí sa, že darovať by sa mali len rezané kvety, ale dnes sú črepníkové rastliny veľkým trendom a považujú sa za ekologickejšie riešenie.


Pokiaľ sa rozhodnete pre tento klasický darček pre mamu, ešte neznamená, že stratíte možnosť byť originálnym a kreatívnym. Kyticu viete ozdobiť sladkosťami, milými odkazmi na farebnom papieri alebo fotkami. Ak sa rozhodnete pre rastlinu v kvetináči, ozdobte črepník vlastnoručne. Vytlačte staré rodinné fotky z vášho detstva, rovnomerne ich nalepte na kvetináč a ošetrite ochranným lakom. Alebo počuli ste už o kreatívnych setoch Grow it? Tie odporúčame najmä tým maminám, ktoré majú pozitívny vzťah k pestovaniu rastlín. Ak jej svojej chcete vyčariť úsmev na tvári, kúpte jej tzv. zvieraciu hlavičku s rastúcimi vláskami trávy alebo mäsožravú rastlinku.

Stále u vás vyhráva predstava voňavej kytice kvetov? Deň matiek je o vyjadrení vďaky za jej starostlivosť a výchovu, a symbolom tejto myšlienky je orgován. Je kvetom úcty, čistej lásky a vďačnosti. Nie náhodou sa spája práve s týmto sviatkom: jeho symbolika dokonale zapadá do oslavy mám, no a okrem toho aj práve v tomto období kvitne.


Darček deň pred oslavou? Nech je dokonalý

Aj tým najprecíznejším ľudom sa občas stane, že si kúpu darčeka nechajú na poslednú chvíľu. V takomto prípade je dôležité nepodliehať panike, ale zo vzniknutej situácie vyťažiť čo najviac. Pýtate sa, ako sa to dá? Jednoducho sa preneste do svojich detských čias a dovoľte svojej kreativite, aby sa voľne prúdila. Aj keď sa vám to môže zdať spočiatku ako smiešny a „lacný“ nápad, skúste svojej mame nakresliť nejakú vašu spoločnú spomienku z dávnych čias. Vôbec nemusíte disponovať umeleckým talentom, veď nostalgický nádych tohto darčeka môže len podčiarknuť štýl „detská čarbanica“. S milým odkazom alebo opisom danej spomienky oslávenkyňu určite dojmete.


Pokiaľ sa však už len na pomyslení na túto ideu cítite veľmi nekomfortne, respektíve obdarovaná nie je úplne na vlastnoručne vyrobené darčeky, vašou záchranou bude internet. Vďaka online obchodom a darčekovým portálom vám nehrozí trápny moment odhalenia, že ste na Deň matiek tento rok zabudli. Povedzte svojej mame, že vám záleží na jej pohodlí jedinečnou dekou s rukávmi, rozosmejte ju hodinami so zvukmi zvierat alebo teleskopickým škrabadlom na chrbát, ale ak hľadáte iný originálny darček, určite ho nájdete na portáli uzasnedarceky.sk. Navyše jednotlivé produkty sú na tejto stránke rozdelené do rôznych kategórii, čo vám uľahčí vyber a urýchli proces kúpy.


Kuchynské pomôcky a etika ich darovania

Ak sa chcete riadiť podľa najprísnejších zásad etikety darovania darčekov, tak na kuchynské pomôcky, náradie, stroje a podobné veci súvisiace s varením zabudnite. Jedným z dôvodov tohto pravidla je to, že tieto predmety sú pre mnohých podobne intímnou záležitosťou ako napríklad kozmetické prípravky a vône. Keďže existujú rôzne typy kuchynského náradia, už len samotný proces vyberania je rituálom a riadi sa podľa individuálneho vkusu, zvykov a očakávaní budúceho užívateľa.

V prípade tohto konkrétneho sviatku je prítomná aj ďalšia diskutabilná záležitosť: varenie a pečenie sa našej kultúre (či už chceme alebo nie) stále spája s rolou mamy. Deň matiek však má byť o tom, aby ste tej svojej vyjadrili vďaku za starostlivosť a odviedli pozornosť od povinností. Nuž, so zbierkou kvalitných variech sa vám to nemusí úplne podariť.

Situácia je však úplne iná vtedy, ak si takýto darček vyžiada samotná obdarovaná osoba. Medzi blízkymi a rodinnými členmi je tento postup bežný, v tomto prípade sa nemáte riadiť zásadami etikety.


Zdroj fotiek: freepik.com