Ako na výber vonkajšej dlažby? Dôležité aspekty, na ktoré sa často zabúda

Poznáte slovné spojenie „stáť na pevných základoch“? Používa sa aj v prenesenom význame, no je nositeľom pozitívnej prognózy aj v materiálnom svete. Namiesto filozofických myšlienok by sme vám dnes radi vysvetlili, prečo je dôležité to, aby ste pri stavbe alebo rekonštrukcii terasy a balkóna mysleli na kvalitu dlažby. Aby ste si vedeli vytvoriť svoje súkromné útočisko pod holým nebom je jednoznačne dôležité vyberať nábytok, dekoráciu a všetky objekty „na očiach“ podľa vlastného vkusu. Na začiatku procesu rekonštrukcie ale preneste svoj pohľad nižšie, na podlahu.


Máte dosť času?

To, koľko času budete na rekonštrukciu potrebovať závisí od typu vybranej vonkajšej dlažby. Preto okrem svojich finančných limitov venujte pozornosť aj tomu, ako dlho môže vaša prerábka trvať. Ak zatiaľ nemáte skúsenosti s podobnými prácami, obráťte sa na odborníkov, navštívte fóra a blogy zamerané na túto tému.

Premyslite si to, či ste pripravení na svojpomocné práce. Ak ste rozhodnutí zvládnuť všetko bez majstrov, pripravte sa na možné komplikácie zoznamom známych a priateľov, ktorí by vám v takejto situácii dokázali pomôcť. Môže vám to ušetriť nielen čas, ale aj zbytočné stresy.


Ako vybrať vhodnú vonkajšiu dlažbu?

Ak sa pozriete na ponuku exteriérových dlažieb, zistíte, že výber nemusí byť úplne jednoduchý. Existujú rôzne typy, a to nielen z estetického hľadiska, ale aj čo sa týka materiálu, vlastností a individuálnych benefitov.

V prvom rade sa zamerajte na to, čo by mala vonkajšia dlažba spĺňať konkrétne pre vás. Nachádza sa vo vlhkom alebo suchom prostredí? Bude chránená strechou? Je pre vás dôležitým aspektom náročnosť údržby? Mala by byť vysoko zaťažiteľná? Budú po nej chodiť ľudia so zníženou mobilitou alebo deti, a teda preferujete protišmykové povrchy?

Kachlickovo.sk ponúka vonkajšiu dlažbu, ktorá je kompatibilná s akoukoľvek fasádou alebo vonkajším prostredím okolo domu. Síce sa v tomto článku chceme primárne zameriavať na terasu a balkón, ale v tomto internetovom obchode si viete vybrať rôzne typy tohto produktu. Ide o nasledovné:

  • dlažba do záhrady,

  • dlažba na chodník,

  • dlažba do garáže,

  • dlažba k bazénu,

  • dlažba na exteriérové schody,

  • dlažba na terče.

Ako obrovský benefit vnímame to, že Kachlickovo.sk má aj svoj showroom, a teda nemusíte sa obávať efektu mačky vo vreci.


Materiál dlažby

Drevo je tzv. živý materiál, preto vyhovuje najmä tým, ktorí sa chcú cítiť v blízkosti prírody. Prirodzenosť dreva je nenahraditeľná, ale kvôli niektorým jeho vlastnostiam sa určite odporúča každoročne ho povrchovo upravovať. V priebehu času môže drevo prasknúť alebo je potrebné ho znova natrieť. Terasy obložené drevom sa navyše ťažšie čistia.

Gresová dlažba je prirodzene mrazuvzdorná. V dnešnej dobe je veľmi populárna, pretože dodáva krásny vzhľad, vynikajúcu odolnosť proti oderu a je k dispozícii v širokej škále farieb, vzorov a tvarov.

Keramické obklady ponúkajú cenovo výhodné riešenie a vyznačujú sa širokou paletou farieb a povrchových vzorov. Ak sa rozhodnete pre tento materiál, určite zvoľte protišmykový typ. Okrem toho je dôležité aj to, aby bola dlažba mrazuvzdorná, pretože terasa vystavená veľkým teplotným výkyvom – nielen počas zimy, ale aj cez leto. Je to však skvelá voľba pre tých, ktorí nemajú veľa času na údržbu.


Trvácnosť nie je samozrejmosť

Predpokladáme, že kompletná rekonštrukcia okolia vášho domu nie je vašim najobľúbenejším dovolenkovým programom, ktorý by ste chceli absolvovať každé leto. Preto dbajte na to, aby výsledok bol kvalitný a trvácny. Síce v prvej časti tohto článku sme spomenuli aj možnosť svojpomocných prác, pri výmene dlažby bude najlepším riešením nechať to na odborníkov s bohatými skúsenosťami. Aj tá najmenšia chybička sa vám môže neskôr vypomstiť, najmä po príchode zimy.

Nebojte sa investovať do kvality. Okrem mechanickej záťaže sú kľúčové predovšetkým vplyvy počasia. Terasa síce slúži v prvom rade na letné aktivity, ale na zimu ju neviete zabaliť do vreca a odložiť do skrine spolu s letným oblečením. V našich meteorologických podmienkach je práve preto veľmi populárnou a jednoznačne múdrou voľbou mrazuvzdorná dlažba.


Zdroj fotiek: freepik.com

Zdroj: https://www.kachlickovo.sk/blog/kolko-stoji-dlazba-na-balkon-a-preco-by-mala-byt-mrazuvzdorna/