Ako na úpravu okolia domu? 3 užitočné tipy (aj pre začiatočníkov)

Žiť v rodinnom dome je snom mnohých ľudí. Mať kúsok vlastnej záhrady a okolie domu poskytujúce komfort a vyhovujúce určitým estetickým aspektom patrí k tomu. To však vyžaduje správnu údržbu, ktorej súčasťou sú aj jarné alebo letné opravy a úpravy. Čaká to tento rok aj vás? Máme pre vás 3 užitočné tipy.


Predtým, než sa pustíte do samotnej práce, skúste nájsť odpovede na nasledovné otázky:

1. Akú máte časovú kapacitu?

2. Koľko peňazí ste ochotní na úpravu obetovať? (Môžete ušetriť tým, ak si náradie požičiate a niektoré materiály si kúpite z druhej ruky.)

3. Aký je váš životný štýl? (Často používate auto, mávate frekventovane záhradné oslavy atď.)


Čo je zatrávňovacia dlažba a aké sú jej výhody?

Výnimočným, ale aj univerzálnym riešením pri výstavbe chodníka a príjazdovej cesty alebo parkoviska môže byť zátravňovacia dlažba. Najprv by sme vysvetlili, prečo ju môžeme zaradiť medzi univerzálne materiály: hodí sa skoro na každú plochu. Je však potrebné dodať, že k tomu je potrebné, aby ste si vybrali ten správny produkt od overeného predajcu. Firma ECORASTER pokladá tento aspekt za veľmi dôležitý, preto svojich zákazníkov (medzi ktorých patria aj profesionáli z oblasti záhradníctva, inžinierskeho staviteľstva, poľnohospodárstva atď.) zásobuje najrôznejšími typmi dlažby.

Charakteristika výnimočnosti si zatrávňovacia dlažba vyslúžila kvôli rôznym benefitom. Asi tým najjednoznačnejším je estetický aspekt. Umožní vám neprísť o veľkú plochu zelene v dôsledku výstavby chodníka a/alebo príjazdovej cesty. Nemusíte sa však obávať tých rizík, ktoré by vám hrozili v prípade prirodzeného, panenského trávnika, čiže bez úpravy plochy v okolí vášho domu. Spevňuje totižto pôdu a odvádza dažďovú vodu. Ide teda o rozumnú voľbu aj z dlhodobého hľadiska, pretože zabraňuje vzniku poškodení v dôsledku nahromadenia vody.



Najlepší priateľ kutilov-začiatočníkov: betón

Pri úprave okolia domu mnohí preferujú betón z finančných dôvodov. Je lacný, a nielen ako materiál, ale pomôže vám ušetriť aj na poplatku za prácu majstrov. Pracuje sa s ním totižto naozaj dobre. Ak sa napríklad rozhodnete pre betónový chodník, nebudete potrebovať ešte zvlášť aj obrubníky. Alebo pokiaľ vašou túžbou je pevná plocha na záhrade z kamenných dlažieb, no s týmto materiálom neviete pracovať, betón vám umožní vytvoriť falošné škáry. Ľahko sa opravuje, ale keďže je odolný, korekcie nebudú často žiadúce. Síce z estetického aspektu určite nemôže konkurovať napríklad zatrávňovacej dlažbe, no ak toto hľadisko je pre vás druhoradé, betón bude pre vás tým pravým materiálom.

To, že je odolný, neznamená, že je nezničiteľný. Použitie laku na betón je nevyhnutným krokom, ak chcete danému objektu zabezpečiť maximálnu trvácnosť. Nie je ale jedno, čím ho ošetríte. Vyberte si lak s maximálnou mierou odolnosti voči mechanickému poškodeniu a schopnosti preniknúť do materiálu. Nezabudnite skontrolovať aj požiadavky na údržbu a šetrnosť k životnému prostrediu.



Prevencia jarnej výmeny drevených povrchov

Vediete nekonečný boj s drevenými povrchmi na svojej záhrade? Možno to beriete ako jav, ktorému sa nedá zabrániť. Pokiaľ vás však po každej zime čaká výmena poškodeného, vyschnutého dreva, nie je to v poriadku. Drevené povrchy v exteriéri vyžadujú špeciálnu ochranu. Musia byť odolné voči vplyvom počasia, najmä v chladnejších a daždivých ročných obdobiach, nehovoriac o snehu a mraze. Keď voda prenikne do vnútornej štruktúry dreva, len ťažko budete môcť danému objektu vrátiť pôvodný vzhľad. Ak ste zabudli na potrebnú ochrannú vrstvu, drevo napuchne, neskôr opäť sa stiahne. Voda vo vnútri počas zimy zamrzne a prasklinám sa už pravdepodobne nedá zabrániť.

Drevené povrchy je možné zachrániť ťažko, každopádne asi sa vám to nepodarí bez použitia naozaj kvalitnej farby na drevo. V ponuke internetového obchodu Farlesk nájdete produkty, ktoré spĺňajú vyššie spomenutý faktor ochrany. Znamená to, že aplikáciou farby alebo laku zároveň zabezpečíte aj to, aby daný drevený povrch bol odolný voči negatívnym vplyvom prostredia – mechanickým aj meteorologickým.


Zdroje: https://www.farlesk.sk/blog/uprava-okolia-domu

https://www.mmagazin.sk/s-jarou-prichadza-dobre-pocasie-a-s-dobrym-pocasim-aj-uprava-okolia-domu/

Zdroj fotiek: freepik.com