Ako na správnu a jednoduchú údržbu a čistenie exteriérovej dlažby?

Komfort nášho pohodlia nie je len o interiéri, ale aj krásnej prírode v blízkosti nášho domu. Preto si aj tieto priestory zariaďujeme k svojmu obrazu a dokonalosti. Dôležité pritom je nezabudnúť na fakt, aby boli použité materiály na tento účel maximálne odolné a pevné.

Vonkajšie dlažby z kameňa a jeho alternatív nimi určite sú. Aby vám ale poskytovali dlhodobý komfort, musia byť aj pravidelne čistené. Aký spôsob je na to najlepší a pritom cenovo dostupný?

Záleží od typu materiálu

Prírodný kameň je ideálnym materiálom pre vonkajšiu dlažbu, pretože je pevný, odolný, ľahko sa udržiava a vyzerá skvele, čo je tiež veľmi dôležité. Tieto vlastnosti prírodného kameňa umožňujú jeho použitie v exteriéri na dokončenie vonkajších podláh a schodov, ako aj na ďalšie práce - obkladov stien.

Jeho hlavnými výhodami sú vysoká odolnosť proti poškriabaniu, oderu a pôsobeniu farbív, úžasná odolnosť voči extrémnym vysokým a nízkym teplotám, ako aj proti ultrafialovému žiareniu. Čím kvalitnejší a odolnejší základ použijete, tým lepšie a jednoduchšie bude jeho čistenie.

Rozhodujúce slovo má aj štruktúra povrchu

Ako je uvedené vyššie, kameniny sú odolné voči vlhkosti, teplotným extrémom, oderu a agresívnemu prostrediu. Avšak aj takto odolný materiál si vyžaduje osobitnú starostlivosť. Použitie moderných technológií pri výrobe zaisťuje nielen kvalitu, životnosť materiálu, ale aj ľahké čistenie. Výber spôsobu čistenia by mal byť tiež založený na type povrchu materiálu.

Čistá voda a jej vyšší tlak by však mali byť na údržbu najideálnejšie, no je lepšie, ak si na čistenie takýchto povrchov vyberiete služby profesionálneho čistenia dlažby. Ušetríte si nielen čas, ale aj financie, pretože len správny prístup zaručuje ten najlepší a dlhodobo dobrý výsledok.

O vonkajšiu dlažbu sa tiež odporúča starať od samého začiatku jej prevádzky, to znamená pár dní po inštalácii. Tak na to myslite a krásnu podlahu si pri popíjaní kávy alebo čaju na terase užite.

Zdroj obrázka: JacZia/Shutterstock.com