Ako na výber perfektnej kolobežky?

Kolobežky sme ešte pred pár rokmi vnímali ako detskú záležitosť. Postupne si však získavali čoraz silnejšie postavenie na trhu a s príchodom prvých elektrických kolobežiek sa stali jednoduchým a obľúbeným dopravným prostriedkom. Doba pokročila a dnes sa môžeme stretnúť s viacerými typmi kolobežiek – dokonca i s modelmi, ktoré disponujú nafukovacími kolesami a sú ideálne pre jazdu v teréne.

Rozhodne zaujmú i kolobežky so sedadlom, ktoré umožňujú pohodlné riadenie v stoji i v sede. Sedadlo je možné pohodlne odmontovať a primontovať podľa vašich aktuálnych potrieb. Dnes sme sa na kolobežky zamerali a prinášame stručného sprievodcu ich výberom.


Výber kolobežky – čo je potrebné zvážiť?


V prvom rade si musíme uvedomiť, že hoci vnímame kolobežky ako jedno zariadenie, existuje hneď niekoľko typov. Už len základným delením môžeme rozlíšiť kolobežky s pohonom a bez neho. Elektrické kolobežky vám umožnia pohodlnú jazdu po meste a využijete ich napríklad do práce, ale i na výlety do zložitejšieho terénu. Klasické odrážacie kolobežky si zas nájdu svoje miesto pri športových aktivitách.


Ak sa plánujete s kolobežkou často presúvať, je výhodné voliť model disponujúci skladacou konštrukciou. Pri kúpe si overte, či sa konštrukcia skladá jednoducho a môžete ju mať pod kontrolou v priebehu niekoľkých sekúnd.


Parametre, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu


Predovšetkým je potrebné rozhodnúť sa, či vám bude vyhovovať kolobežka s pohonom alebo bez. Dôležitú úlohu hrá i veľkosť a typ kolies. Veľké kolesá sú výhodou pre kolobežky určené pre náročnejší terén, malé kolieska zas umožňujú jednoduché ovládanie.


Zamerajte sa tiež i na odolnosť materiálu a nastavenie riadidiel. Najvýhodnejším materiálom pre konštrukciu je karbón, ktorý však vyniká tiež vysokou cenou. Často sa však môžeme stretnúť s hliníkom alebo oceľou. Zvoľte si materiál, ktorý vyniká vysokou odolnosťou, ale zároveň vám umožní jednoduchú manipuláciu s kolobežkou.


Zdroj obrázku: {FamVeld} / Shutterstock.com