Šliapnite do pedálov správneho bicykla

Športových aktivít existuje naozaj mnoho a je len veľmi málo pravdepodobné, že by sa našiel niekto, komu by nevyhovovala ani jedna z nich. Šport by mal byť súčasťou života každého človeka, a to nielen pre vidinu skvelej postavy, ale aj kvôli budovaniu fyzickej sily, kondície a posilňovaniu celkového zdravia organizmu.

Jedným z najprirodzenejších športov, ktoré sa väčšina ľudí už naučí v detstve a hovorí sa, že to v budúcnosti nejde ani zabudnúť, je bicyklovanie. Práve bicykel patrí medzi prvé veľké dary pre dieťa a postupne sa dostávate až k modelom, pri ktorých v dospelosti zostávate. Avšak, je dôležité vlastniť kvalitný bicykel s ohľadom na to, v akom teréne ho najčastejšie využívate, aby ste si jazdu na ňom užili naplno.


Na prvý pohľad sa môže zdať, že stačí vybrať dobrú veľkosť rámu bicykla, ideálne tak, aby nepresahovala výška sedla bedro jazdca a tým je problém výberu vyriešený. Opak je však pravdou, aj keď veľkosť rámu je nepochybne jedným z faktorov, ktorý má na výber vplyv. Rôzne vysokí cyklisti by mali mať aj inak veľké konštrukcie a priemer kolies svojho bicykla.


Typy bicyklov do každého prostredia


Pre jazdy do mesta sú ideálne mestské bicykle, ktoré sú často vybavené aj odkladacími košíkmi, napríklad na nákup. Ich hmotnosť je pomerne nízka a konštrukcia spravidla prispôsobená na jednoduché nasadanie (bez vrchnej rúry).


Ak ste fanúšikom cestnej cyklistiky a váš bicykel budete využívať predovšetkým na dlhšie vzdialenosti, počas ktorých budete pretekať s vetrom, dobrou voľbou je cestný bicykel s úzkymi plášťami a s typicky zahnutými riadidlami. Do stredne náročných terénov s miernymi nerovnosťami využijete horské bicykle so širšími pneumatikami. Toto je zrejme typ bicykla, ktorý máte doma. Nie je však úplne vhodný do ťažkých terénov, a to kvôli svojej vyššej hmotnosti. Tam už sa vám môže viac hodiť trekingový bicykel.


Na záver pre všetkých, ktorí, či už fyzicky nezvládajú bicyklovanie v plnom rozsahu, alebo chcú posunúť svoje limity, je tu možnosť elektrobicyklov. Tie z časti výkonu na bicykli pomôžu a je len na vás, kde si nastavíte ten limit.

Zdroj obrázka:

TORWAISTUDIO / Shutterstock.com