Aké zimné topánky k obleku?

Každý elegantný muž by mal mať vo svojom šatníku nielen kvalitné obleky, ale aj správne pasujúce topánky. Mnoho ľudí si myslí, že v tejto role bude fungovať iba klasická obuv, možností je však viac. Stojí za to si toto pamätať, keď teploty za oknom klesnú pod nulu a na uliciach je sneh alebo kaša. V takejto situácii sa pánske zimné topánky ukážu ako optimálne riešenie, pretože účinne chránia nohy pred chladom a vlhkosťou a zároveň vyzerajú dobre v kombinácii s oblekom.

Zimná elegancia

Muži, ktorí dennodenne cestujú autom, a v súvislosti s tým neprichádzajú do kontaktu s rozbahnenými alebo zasneženými chodníkmi, sa nemusia obávať výberu obuvi. Úplne im postačujú klasické poltopánky. Iní sú na tom horšie, aj keď zimy v posledných rokoch nemôžeme označiť ako obzvlášť nepríjemné.

Aj niekoľkostupňový pokles teploty pod nulu však robí problém, keď musíte na električku alebo autobus čakať niekoľko minút. Preto stojí za to venovať pozornosť pánskym zimným členkovým topánkam.

 

Tradičné čižmy

Vynikajúcou voľbou sú oxfordské topánky, ktoré sa vyznačujú minimálnym počtom dekorácií, uzavretými topmi a veľmi tradičným tenkým vzhľadom. Pokiaľ ide o popularitu, nie sú horšie ako derby topánky s topmi všitými na zvršok. Oba typy sa dajú ľahko obliecť do najelegantnejšieho obleku. V prípade oblekov

každodenných a pracovných dobre fungujú vysoké brogsy s charakteristickými otvormi. Tiež dokonale ladia s elegantným neformálnym oblečením.

 

Topánky s prackami, tzv. monk

Tento typ obuvi sa vyznačuje zapínaním na pracku, preto pri výbere buďte opatrní. V komplete s oblekom sú vhodné len modely s decentnou sponou. Hodí sa však k veľmi moderným a výrazným oblekom, najmä tým, ktoré majú kontrastnú mriežku.

 

Chukka čižmy

Sú vyrobené zo semišovej alebo nubukovej kože, preto ich nemožno kombinovať s obchodnou a formálnou verziou obleku. Najvhodnejšie sú však v neformálnych a pracovných zostavách, najmä tvídových oblekoch.

 

Chelsea čižmy

Rozhodne sa nehodia k fraku, smokingu alebo večernému obleku. Vyzerajú však celkom dobre s menej formálnymi oblekmi alebo v elegantnej neformálnej súprave. Musíte si vybrať iba modely s tenkou podrážkou, bez akýchkoľvek ozdôb a v čiernej alebo hnedej farbe.

 

Čo stojí za to pamätať pri výbere elegantnej zimnej obuvi?

Sú to predovšetkým také formálne príležitosti, ktoré úplne vylučujú možnosť nosenie vysokých zvrškov. Ide o svadby, honosné večera alebo slávnosti, pre ktoré sú nutné smoking, frak alebo večerné oblek. Je tiež neprijateľné zvoliť modely so zipsom, s masívnou výplňou alebo s vnútornou oteplením v podobe kožúška z ovčej kože. Stojí za to vybrať model s protišmykovou podrážkou.

Správne vybrané pánske zimné topánky vyzerajú mimoriadne elegantne v setoch s oblekmi z mierne hrubších látok, to znamená vlny s vyššou gramážou, vlneného flanelu alebo tvídové.