Ako vybrať kávu, ktorá vás očarí svojou chuťou

Espresso, cappuccino či latté — všetky tieto lahodné nápoje majú spoločný základ. Aby ste si ich mohli s pôžitkom vychutnať, dôležitá je kvalita kávy, z ktorej si ich pripravíte. Ako vyberať, vám poradíme v nasledujúcom článku.

Ako spoznáte kvalitu

Kvalitná káva vás osloví svojou chuťou aj arómou. Káva musí byť hermeticky uzavretá alebo uzatvorená v obale, ktorý má jednocestný ventil. Vzduch sa cezeň dostane len von, nie dnu a káva vydrží dlhšie čerstvá. Po otvorení ju odporúčame skladovať vo vákuovej nádobe na suchom a chladnom mieste. Najlepšia káva sa spravidla nenachádza na pultoch supermarketov, ale nájdete ju v špecializovaných obchodoch alebo e-shopoch.

Akú chuť kávy máte radi?

Mnohí kávičkári radi skúšajú nové chute, iní majú svoju obľúbenú. Gurmánska káva vás osloví jedinečným zážitkom, ktorý doslova pohladí všetky vaše zmysly. Na výber máte jemnú krémovú chuť, príchuť čokolády či ovocia alebo kvetinových tónov. Alebo môžete vyskúšať kávu s orieškovou, lieskovcovou či karamelovou príchuťou, tónmi tabaku, lesného ovocia, grepu, malín či mliečnej čokolády. Výberová káva môže v sebe niesť tiež sladkasté tóny medu, ovocného sirupu alebo vanilky. V špecializovaných obchodoch máte pri každej káve k dispozícii aj jej chuťový profil. Vyberiete si tak presne to, čo vám vyhovuje.

Ak potrebujte znížiť príjem kofeínu, je tu bezkofeínová káva alebo káva so zníženým obsahom kofeínu. Nemusíte sa pritom obávať menej výraznej chute. Bezkofeínová káva si zachováva všetky ostatné vlastnosti.

Kvalitná slovenská káva

Hľadáte kvalitu vyrobenú na Slovensku? Slovenská káva Ebenica sa radí medzi Top 10 najlepších káv v Európe. Za jej kvalitou stojí dlhoročné hľadanie tých najlepších chutí, postupu praženia a balenia, v ktorom si zachová všetky svoje vlastnosti.

Pražiareň kávy Ebenica umožňuje spracovať až pol tony kávy denne. Viac ako na objeme ale záleží na dodržaní každej receptúry, na čo dohliada skúsený pražiar. Pri pražení kávy je potrebné sledovať niekoľko parametrov, ako sú tlak, teplota vzduchu v bubne, teplota zŕn a čas praženia. Od ich dodržania ako aj od kvality samotnej suroviny v mnohom závisí výsledok, ktorý vo svojej šálke nájde konečný spotrebiteľ.

Zdroj obrázka:Zadorozhnyi Viktor/Shutterstock.com