Ako pripraviť fotoknihu?


Fotokniha je fantastickou pamiatkou, ktorá môže byť aj vaším úplne prvýmpersonalizovaným projektom. Jej vytvorenie je pri tom jednoduché apríjemné. V Empikfoto.sk môžete vyberať zo štyroch rozmerov, niekoľkých druhov papiera, množstva pozadí, rámčekov aobrázkov. V článku vám pomôžeme takúto jedinečnú fotoknihu navrhnúť.

Formát fotoknihy

Hneď na začiatok je pri výbere fotoknihy potrebné zvážiť jej rozmer. Pri výbere rozmeru, ale aj ďalších parametrov fotoalbumu, si vždy ujasnite, akým štýlom ho plánujete koncipovať.

V úvode si odpovedzte na základné otázky:

  • Koľko fotografií chcem vkladať?
  • Aké rozmery fotografií?
  • Zachytávajú fotky mnoho rôznych udalostí či iba jednu?
  • Koľko textu a aký dlhý text plánujem vkladať?

Výber rozmerov sa na rôznych webových stránkach líši, najčastejšie je to však formát A4. Tento formát ponúka priestor klasicky pre dve veľké fotografie na stránku, s fotografiami a ich rozložením je však vždy možné sa vyhrať a dôležitú fotku vložiť napríklad až vo veľkosti A4 na celú stránku. Rozmer A4 je naviac ľahko skladovateľný, lebo jeho veľkosť odpovedá veľkostiam mnohých iných kníh, časopisov atď.

Na výber sú často aj viaceré štvorcové formáty približne od 15 do 30 centimetrov. Pri takomto formáte je potrebné sa srozložením fotiek viac vyhrať, nakoniec ale môže pôsobiť zaujímavejšie než bežný formát A4. Vhodné je využívať najmä fotografie štvorcových rozmerov. Na stránkach sa väčšinou strieda viacero menších fotiek sveľkou štvorcovou fotografiou.

Pozdĺžne formáty fotoknihy odpovedajú klasickému rozmeru fotografií a krásne sa na ňom vynímajú napríklad cestovateľské fotografie bez textu.Fotografie a text je však možné vkladať aj do tohto formátu a vytvoriť tak graficky zaujímavý návrh.

V prípade, že plánujete vytvoriť fotoknihu zviacerých udalostí, ku ktorým máte vždy len niekoľko fotiek, vhodnejšie budú väčšie štvorcové rozmery či A4. Fotografie zjednotlivých udalostí budete môcť rozčleniť a každej udalosti tak môžete venovať jednu či niekoľko dvojstránok.

Výber veľkosti prispôsobte aj tomu, aké fotoknihy máte doma vy či obdarovaný. Fotokniha je pamiatkou na udalosť či sériu udalostí a jednotný rozmer fotokníh môže uľahčiť ich skladovanie a spôsobiť ako pekná domáca zbierka.


Typy väzby

Väzba môže byť rozhodujúcou vtom, aká bude životnosť fotoalbumu, ale tiež napríklad jeho hmotnosť, hrúbka a pravdaže aj výzor.

Mäkké a zošitové väzby značia, že fotokniha nemusí mať dlhú životnosť.Obalový papier je možné pomerne jednoducho zničiť a v prípade, že s fotoknihou budete viac manipulovať, už po krátkom čase nemusí pôsobiť ako nová. Výhodami takejto fotoknihy je napríklad úspora priestoru a klasicky je možné zvoliť vlastný motív.

Najčastejšie je využívaná tvrdá väzba, ktorá okrem vlastného motívu zaručuje aj pomerne dlhú životnosť. Pôsobenie tejto fotoknihy je elegantnejšie, fotoknihu je možné skladovať medzi knihami, zaberá však o niečo viac priestoru ako je to u mäkších väzieb.

Ďalšou možnosťou sú rôzne kožené či inak špeciálne väzby, ktoré sú už výrazne nákladnejšie. Ich životnosť je väčšinou už naozaj dlhá a pôsobia veľmi vkusne. Na pevnú koženú väzbu je napríklad možné vložiť zlatý nápis, inak však vlastný motív nie je možný.

Typy papiera

Aj papier môže výrazne ovplyvniť výzor, hrúbku či hmotnosť fotoknihy. Pri výbere je dôležité si ujasniť najmä počet strán fotoknihy. U papierov sa líši hrúbka a hmotnosť a výber je potrebné dobre zvážiť..

Digitálne tlačený papier je tradičným papierom využívaným vo fotoknihách. Papier je mäkký, ohybný ale dosť hrubý na to, aby nebol príliškrčivý či priesvitný. Stránky sú pomerne ľahké a tenké.

Fotografický papier alebo fotopapier je tvrdým takmer neohybným papierom. Fotografie pôsobia elegantne, je však pomerne hrubý a ťažký. V prípade rozsiahlej fotoknihy je potrebné rátať stým, že kniha bude zaberať pomerne veľa priestoru a nebude práve najľahšia.

Niekedy je u papierov možné vybrať aj podrobnejšiu štruktúru papiera. Na výber je väčšinou lesklý a matný (tzv. kriedový) papier. V tomto prípade je to už skôr na vašej vlastnej preferencii, ktorý papier zvolíte. Špecifickými prípadmi sú tzv. premium papiere, ktoré majú profesionálnejší vzhľad či špecifickú a o niečo kvalitnejšiu štruktúru.

Voľba fotografií

Fotoknihu navrhujete iba raz a zmeny v nej už neskôr nebude možné urobiť. Preto si vždy dobre premyslite, aké fotografie na stránky vašej knihy umiestnite.

Niekoľko rád, čomu sa vyhnúť:

  • Rozmazaným, nezaostreným, tmavým či inak nekvalitným fotografiám. V prípade, že fotografia je dôležitá, je lepšie ju dať do fotoknihy v menšom rozmere. Na väčšom by mohli byť nedokonalostina fotografii rušivé.
  • Opakovaným fotografiám. Skúste zopakovaných fotografií vybrať jedno, najkrajšiu z nich. Listovanie v stránkach vašej fotoknihy bude tak oveľa zaujímavejšie a dynamickejšie.
  • Zlej voľbe malých a veľkých fotiek. Ako menšie fotky sa hodia fotografie detailov, u ktorých sa nestratí žiadna informácia po zmenšení. Na druhej strane fotografie, na ktorých sa niečo deje alebo je na nich zachytená celá rodina, môžu zaberať aj celý formát veľkej stránky. Výrazy tváre či atmosféra bude rozpoznateľná a spomienku sa vám tak podarí lepšie uchovať.

Dizajn na stránkach

Online aplikácie či aplikácie pre mobil umožňujú vytvoriť fotoknihu aj po grafickej stránke podľa vašich predstáv alebo využiť nejaký z navrhovaných dizajnov. Fotoalbum aj vďaka grafike pôsobí pekne av y ho môžete s hrdosťou ukazovať známym či hosťom.

Typy na grafiku:

  • Na veľkých formátoch ako je A4 či štvorce sa hodí grafiku jemne obmieňať. Niektoré stránky môžu obsahovať napríklad viac menších obrázkov, niektoré sú s textom, na niektorých veľká fotografia zaberá celú stránku.
  • Pri malých rozmeroch, kde sa bežne zmestí iba jedna fotografia, nevadí jednoduchý dizajn a obrázky roztiahnuté na celý rozmer fotoknihy.
  • Voľte iba jemné pozadia, aby neuberali pozornosť od fotografií.

Vytlačte spomienky aj pre vašich blízkych

Fotoknihu by mohlo byť náročné robiť pre niekoho, koho dobre nepoznáme.Na druhej strane je fotokniha pre našich blízkych úžasným darčekom, a to pod vianočný stromček, na sviatok alebo len tak pre radosť. Dnes, keď už tlačenie fotografií nie je bežné a môžeme si ich pozerať kedykoľvek na sociálnych sieťach, je fotokniha niečím výnimočným. Môže zachytávať dôležité momenty z cestovania, svadby či v nej môžeme nájsť rodinné fotografie v priebehu rokov. A netreba na ňu ani dlho čakať, dodanie trvá iba niekoľko dní.