Ako si vybrať šperk, na ktorý nemusíte dávať neustály pozor

Šperky nás zdobili od nepamäti. Vyjadrovali našu hodnotu a krásu. Boli súčasťou najväčších udalostí, obradov a patrili najvýznamnejším ľuďom sveta. Dnes si však svoj krásny šperk môžete vybrať aj vy. Sú cenovo dostupné a prepracované do najmenšieho detailu. Pri ich výbere si však dajte záležať na tom, aby boli odolné a mohli ste si ich dovoliť nosiť pri každej jednej príležitosti.

Aj keď má každý z nás iné preferencie, pokúsime sa vám s ich nákupom pomôcť. 

Začnite s materiálom

Ak sa rozhodujete, ktorým kovom ozdobiť svoj krk alebo ruky, venujte pozornosť najpevnejším prvkom. Zlato a striebro sú dnes na tom s cenou veľmi dobre, takže sú vám dostupnejšie ako v minulosti. Práve tieto kovy sú najpevnejšie a odolné proti oxidácii. Nezmenia tak svoj tvar ani krásny lesk. A práve takýto vzácny šperk budete môcť nosiť dlhú dobu a bez zbytočných obmedzení.

Správna veľkosť znamená väčšie pohodlie

Druhou a nemenej podstatnou vecou pri výbere nového šperku je jeho veľkosť. Ak ho vyberáte ako dar, dobre si všímajte osobu, ktorá bude ním obdarená. Ak si vyberáte pre seba alebo s milujúcou partnerkou, nezabudnite na to, že najmä pri prsteňoch môže byť so správnou veľkosťou problém.

Tvar našej ruky a konkrétne prstov sa počas dňa mení. Už na obed môžu byť viac opuchnuté a vy si potom nevyberiete správne. Samozrejme, v dobrom klenotníctve vám veľkosť šperku kedykoľvek upravia. Nakoľko to nie je lacná záležitosť, predchádzajte komplikáciám skúšaním.

Nájdite šperkom správne miesto na uskladnenie

Vzhľad, kvalita a výdrž šperkov závisí aj od toho, ako budete s nimi manipulovať, pri akej práci ich budete používať a kde budú uskladnené. Ideálnym miestom na ich vhodné uloženie sú krásne šperkovnice, ktoré sa vďaka svojmu nádhernému prevedeniu môžu stať samostatným dekoratívnym doplnkom celej miestnosti.

Raz začas sa nebojte šperky očistiť zubnou pastou alebo jarovou vodou. Dôkladne ich vysušte a opäť si po niekoľkých rokoch pripomeniete ich krásu a vzhľad.