Ako prestravovať dieťa, ktoré trpí nedostatkom laktázy a netoleruje mlieko?

Mlieko je skutočne veľmi užitočným výrobkom a zdravým produktom, ktorý súčasne obsahuje bielkoviny, tuky, uhľohydráty, ako aj 20 vitamínov a 25 minerálov. A celý rad zložiek, ktoré sa nenachádzajú v iných druhoch potravín, napríklad esenciálnych aminokyselín. Je užitočné pre pečeň a správny rast a vývoj celého organizmu.

Okrem toho je mlieko bohaté na vitamín A, potrebný pre dobrý zrak. Spolu s mliekom vstupuje do vyvíjajúceho sa tela vitamín B1, ideálny na zuby. Je tiež známe, že mlieko je hlavným zdrojom dobre absorbovaného vápnika, ktorý je obzvlášť dôležitý pre telo dieťaťa, pretože v mladom veku dochádza k hlavnému hromadeniu tohto hlavného stavebného materiálu pre systém zubov a kostí. Niet preto divu, že vo Fínsku, kde sa mlieko konzumuje na jedného obyvateľa dvakrát viac ako u nás, je priemerná dĺžka života ľudí o 20 rokov dlhšia.

Niektoré deti však majú s jeho tráveným problém. Ich život je možno potom o niečo komplikovanejší, ale dá sa to zmeniť a nájsť si vhodnú cestu. Pri deťoch je ale všetka snaha na vás - dospelých. Nikdy netreba „vešať hlavu“.

V živote predsa nezáleží na tom, čo sa vám stane, ale na tom, čo s tým urobíte.“

(Helen Fielding)

Nezamieňajte si intoleranciu za alergiu

Neznášanlivosti na laktózu môže spôsobovať deťom časté bolesti bruška. Táto látka (v mlieku jej je približne 4,6 %) podporuje vstrebávanie vápnika a iných minerálov v čreve, ako aj reprodukciu prospešných laktobacilov.

Nedostatok laktózy a alergia na mlieko však nie sú to isté. Pri alergii telo reaguje na bielkoviny prítomné v mlieku. Príznaky, ktoré sa v tomto prípade objavia, ovplyvňujú nielen trávenie, ale môže sa objaviť aj vyrážka na koži, svrbenie a iné príznaky.

Nedostatok laktázy sa vysvetľuje neprítomnosťou alebo slabou aktivitou špeciálneho enzýmu - laktázy v tele, ktorý zaisťuje normálnu absorpciu mlieka. Laktáza podporuje rozklad laktózy na jednoduché cukry, vďaka čomu je potom mliečny cukor ľahšie stráviteľný.

Existuje cesta von?

Dospelý človek sa automaticky poradí s lekárom, alebo začne hľadať možnosti, ktoré by jeho problémy eliminovali na minimum. Pri vzniku detskej koliky, ktorej dôvodom je vážna intolerancia laktózy, to už býva horšie a dieťa na bolesť bruška reaguje niekoľkodňovým a neutíchajúcim plačom.

Príznaky tohto problému sú tekuté penové stolice a silná bolesť brucha, ktorá sa dá odstrániť zmenou stravy matky, ktorá by si mala dávať pozor najmä na brokolicu, karfiol, ružičkový kel, uhorky, cibuľu, papriku, kávu a príliš korenené jedlá. Nevyhnutná je samozrejme vždy aj správna pohoda a atmosféra, ktorá sa automaticky prenáša na dieťa.

Alebo, v prípade chýbajúceho enzýmu, môžete použiť špeciálne produkty a výživové doplnky stravy, s ktorými si tráviaci systém vášho dieťatka bude rozumieť najlepšie.