Ako sa opaľovať bez rizika?

Krásne dohneda opálená pokožka – mnohí by tento sexy moment vyvážili zlatom. Avšak nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu vôbec nie je také zdravé. Môže vyvolať alergické reakcie, predčasné starnutie kože a v najhoršom prípade i rakovinu. Nechcete sa vzdať svojej obľúbenej aktivity, no zároveň si vážite svoje zdravie? Zosumarizovali sme pre vás niekoľko dobrých tipov, ako na zdravé opaľovanie. Dobre si ich prečítajte, pokojne aj viackrát, veď nie opaľovanie, ale opakovanie je matkou múdrosti.

1) Zabudnite na základné opálenie

Riešite predsezónne základné opálenie v soláriu v snahe predísť rýchlemu spáleniu pokožky na prírodnom slnku? Márna snaha. V soláriách sa totiž stretnete s UVA ktorá zďaleka nie je také nebezpečné ako UVB. Navyše, hnedé opálenie sa formuje práve ako reakcia na žiarenie UVB.

2) Opaľovací prípravok – absolútna nutnosť

Kozmetika na opaľovanie je nutnosťou pre každého, kto sa pohybuje na priamom slnku. Kvalitný opaľovací prípravok by mal chrániť proti UVB aj UVA žiareniu súčasne. Dôležitý je tiež ochranný faktor, ktorý predlžuje „zdravý“ pobyt na slnku. Veľmi však záleží na type pokožky – ak je citlivá, odporúča sa používať prípravky s čo najvyšším ochranným faktorom, pokojne aj 50tkou.

3) Zásady nanášania opaľovacieho prípravku

Aj ten najlepší opaľovací olej či krém sa minie účinkom, ak nedodržíte nasledujúce zásady pri jeho aplikácii. Prípravok treba aplikovať aspoň 30 minút pred tým, než vyjdete na slnko. V akom množstve? Vo všeobecnosti sa odporúča dávka 2 mg na centimeter štvorcový tela, dokonale ochrániť by vás teda malo asi 40 gramov prípravku. Tak presné množstvá však dodržuje málokto, preto je dôležitá opätovná aplikácia prípravku. Tá by sa mala realizovať približne každé dve hodiny a vždy po vyjdení z vody či utretí sa uterákom.

4) Aj tieň padne občas vhod

Najvyššia intenzita slnečného žiarenia panuje v oblastiach rovníka. V našich končinách zase v čase od 10 do 16 hodiny (v lete). V týchto hodinách naozaj nie je zdravé a ani veľmi príjemné vystavovať sa slnečným lúčom. Vyhnite sa rizikovému obdobiu a vaše opálenie bude zdravšie a dlhotrvajúce.

5) Sun friendly potraviny

Starostlivosti o pokožku vystavenú slnku môžete napomôcť aj správnym výberom potravín vo svojom jedálničku. Zamerajte sa najmä na rajčiny a ďalšie červené a oranžové ovocie a zeleninu, ktorých obsah antioxidantov môže rapídne zvýšiť úroveň prirodzenej ochrany organizmu voči slnku. Skvelý je tiež zelený čaj, sushi a vo všeobecnosti ryby ako zdroj omega-3 mastných kyselín. Zo sladkých pochutín sa odporúča čokoláda, kofeín zase údajne znižuje riziko vzniku rakoviny. Takže k raňajkám jedno malé espresso a šup na pláž!