Komfortné bývanie s plastovými oknami

Rekonštruovať dom a nemyslieť pri tom aj na nové okná by bol veľký prehrešok. Vhodne zvolené plastové okná dokážu výrazne ovplyvniť dizajn vášho domu či bytu. Okrem toho sa vám postarajú o vynikajúcu zvukovú aj tepelnú izoláciu, čoho by ste sa pri pôvodných starých oknách nedočkali.
1.Overená kvalita okien
Pri výbere plastových okien môžete mať spočiatku pocit, že sú všetky aj tak rovnaké, avšak dajte si pozor, aby ste sa nepopálili. Nie všetci predajcovia majú v ponuke okná vyrobené z kvalitných materiálov, ktoré si aj rokmi zachovajú svoje funkcie a vzhľad. Okno má byť predovšetkým schopné zvukovo a tepelne izolovať našu domácnosť, musí byť odolné voči teplotným zmenám a poveternostným vplyvom, stabilné a nárazuvzdorné. O dlhú životnosť okna sa postará napríklad galvanická povrchová úprava. Ak boli na výrobu plastového okna použité najmodernejšie technológie a bolo osadené správne, nemusíte obávať vlhkosti ani plesní. Stačí dva-trikrát denne pootvárať na päť minút všetky okná v domácnosti a nárazovo sa postarať o výmenu vzduchu. Hoci vám kvalitne vyrobené plastové okno garantuje dlhú životnosť, je dobré sa oň vedieť správne postarať. Nezabúdajte na nastavenie okien na leto a zimu – to by vám mal ukázať montážny pracovník, ale ani na vhodnú starostlivosť o plastové okná. Každý predajca by mal byť schopný informovať vás o čistení okna a druhu čistiacich prostriedkov, ktoré na materiály môžete použiť. Okrem plastu a skiel venujte párkrát v roku pozornosť i kovovým častiam okna. Tie zabezpečujú veľa úžitkových funkcií okna, ako je napr. otváranie, sklápanie, zamykanie alebo mikroventilácia.
2.Množstvo profilov a farieb
Je samozrejmé, že ak meníme okná v paneláku, ich farbu prispôsobujeme budove. Pokiaľ má väčšina domácností namontované biele plastové okná, nie je vhodné experimentovať s farbami. Môžete sa však rozhodnúť pre biele plastové okno zvonka a farebné zvnútra, je to vynikajúci kompromis. Farebných prevedení a profilov plastových okien je hŕba. Zatiaľ čo v minulosti prevládali biele plastové okná, v súčasnosti vídame na rámoch aj dekory dreva alebo odtiene sivej. Ak sa však chcete vymykať z radu, pokojne si voľte aj spomedzi netradičných farieb. Červená, zelená, modrá i žltá farba použitá na okennom ráme neosvieži len okná komerčných budov alebo predajní, ale tiež moderných či na istý štýl zameraných stavieb. Kvalitné izolačné dvojsklá alebo trojsklá domácnostiam znižujú náklady na vykurovanie a izolujú ich od hluku na ceste, čo je neoceniteľné najmä v meste. Zaujať vás tiež môže odolnosť okna voči vlámaniu. Rovnako ako dvere by nás plastové okná mali vedieť ochrániť pred násilným vniknutím zvonka.