Ako si vybrať pôžičku?

Chystáte sa rekonštruovať byt, potrebujete kúpiť nové auto, pokazila sa vám práčka, mešká vám výplata alebo si chcete len urobiť radosť nejakou „hračkou“ a potrebujete peniaze? Požičajte si, no predtým, ako si vyberiete pre vás najvýhodnejšiu pôžičku, podniknite tieto kroky.
1.Urobte si prieskum trhu
Nájdite si informácie o pre vás najvýhodnejších pôžičkách. Chcete si požičať z nebankovej spoločnosti alebo z banky? Porovnávajte jednotlivé podmienky poskytnutia pôžičky, hľadajte tú, ktorá je pre vás najlepšia.
2.Zistite si referencie
Pýtajte sa ľudí, ktorých poznáte, aké majú skúsenosti s danou spoločnosťou, čítajte referencie na internetových fórach, prezrite si diskusie, do ktorých sa zapojili jednotliví klienti tejto spoločnosti, nesústreďte sa iba na informácie, ktoré vám ponúka vami vybraná spoločnosť na svojej stránke či letáčiku.
3.Požičajte si len toľko, koľko potrebujete
Jasné, na začiatku sa to môže zdať ako super nápad, požičať si o pár tisíc eur viac, nech si aj vy urobíte radosť. No po prvých splátkach toto rozhodnutie oľutujete. Urobte si kalkuláciu nákladov toho, na čo potrebujete peniaze a požičajte si iba potrebnú sumu.
4.Navrhnite si výšku splátok, ktorá vás nezasiahne
Vypočítajte si výšku mesačnej splátky tak, aby nenabúrala váš rodinný rozpočet. Samozrejme, čím skôr pôžičku splatíte, tým lepšie pre vás, ale prečo sa zbytočne hnať, keď vám to môže výrazne poškodiť? Na druhej strane si nevyberajte ani príliš nízku splátku, pretože by sa splácanie pôžičky mohlo poriadne natiahnuť.
5.Dôkladne si prečítajte zmluvu
Predtým, ako sa rozhodnete podpísať zmluvu, preštudujte si ju naozaj veľmi dôkladne. Čítajte aj tie malé písmenká, teda hlavne tie, kde môžu byť ukryté nevýhodné podmienky či rôzne pokuty, keď si nebudete plniť svoje záväzky. Až potom, čo si zmluvu v pokoji preštudujte a neobjavíte v nej nič, čo by vám prekážalo, podpíšte.