Ako pripraviť Sushi Maki

Sushi je jedlo, ktoré sa teší veľkej popularite už aj na Slovensku. V sushi baroch je však stále relatívne drahé, preto si môžete vyskúšať urobiť aj sami. Maki je asi jeho najbežnejší druh, ktorý hravo zvládnete urobiť aj vy.
1.Veľmi dôležitou časťou prípravy sushi maki je príprava ryže. Používa sa špeciálna krátkozrnná sushi ryža. Tú varíme ako klasickú ryžu, buď v klasickom hrnci, alebo v špeciálnom hrnci na ryžu. Pred prípravou ju niekoľkokrát prepláchneme, až kým nie je voda čistá. Potom ju zalejeme dostatočným množstvom vody. Ryža sa varí v závislosti od konkrétneho druhu, väčšinou však okolo 20 minút. Po uvarení necháme ryžu dôjsť ešte pár minút (min. 5).
2.Následne dáme ryžu do misy, kde ju premiešame so zálievkou. Zálievka obsahuje ryžový ocot zmiešaný s cukrom a soľou. Miešame, kým zálievka nie je s ryžou rovnomerne premiešaná.
3.Pripravíme si nori riasu, ktorú položíme na bambusovú podložku. Zoberieme za hrsť ryže a v ovlhčených rukách (najlepšie umytých v roztoku z vody a citrónovej šťavy) ju vytvarujeme do valčeku. Položíme ju na nori riasu a rovnomerne valček vytvarujeme po celom povrchu nori riasi, okrem jeho konca, kde si necháme cca 1,5cm voľného miesta.
4.Na ryžu rozloženú ryžu položíme plnku – teda buď tenký plátok ryby či zeleniny (napríklad uhorku, avokádo, mrkvu) alebo ich kombináciu. Následne pomocou bambusovej podložky zrolujeme ryžu s nori riasou a plnkou a niekoľkokrát pritlačíme, aby spolu vytvorili pevnú rolku.
5.Následne si nôž omočíme vo vode, aby sa nelepil k ryži a rolku pokrájame na asi 6 kúskov.