Ako si správne vybrať panvicu?

Panvica alebo kuchynská panvica je špecializovaná kuchynská potreba, ktorá sa používa pre smaženie alebo aj praženie rôznych potravín pri príprave pokrmov. Zvyčajne sa jedná o nízku plochú nádobu vyrobenú z plechu a obsahujúcu vhodnú rukoväť. Takto panvicu, ako kuchynskú pomôcku, opisuje internetová encyklopédia wikipédia. Výber správne panvice je možné zhrnúť do niekoľkých bodov.

Spôsob použitia

Spôsob samotného používania panvica je asi to najdôležitejšie. S týmto bodom súvisí aj jej samotná veľkosť či prevedenie. V panvici sa zväčša pre prípravu pokrmov udáva, že sa v nej môže pražiť a smažiť. V zásade pre smaženie sa zvyčajne používa plechová panvica bez špeciálnych povrchových úprav, potraviny v nich sa smažia za použitia tuku. Pri výbere podľa spôsobu použitia je dobré vedieť, že napríklad pre grilovanie je už dostupná grilovacia panvica a takto podobne aj iné panvice pre rôzne prípravy jedál. Pre praženie bez použitia tuku sa udáva, že je nutné použiť panvicu, ktorá má teflonovú teplovzdušnú vrstvu. Pri panviciach a ich spôsobe použitia treba dodať, že aj keď nemajú špeciálnu povrchovú úpravu, ani po tých klasických by sa nemalo prechádzať ostrými predmetmi, takto nevhodné sú napríklad nože. Povrch či už s povrchovou úpravou alebo bez nej môžete narušiť a panvica je tak menej odolná voči poškodeniu pôsobením vysokých teplôt a znižujete tým jej životnosť.

Veľkosť

Veľkosť je taktiež dôležitým bodom pri výbere. Podobne ako prevedenie, aj veľkosť súvisí s tým, na čo sa má samotná panvica využívať. Určite si myslíte, že najväčšia je najlepšia, pretože na nej môžete tak spraviť veľké množstvo pokrmov. Voči tomuto sa asi nedá namietať, no niečo sa aj tak nájde. Určite vás rýchlo omrzí, že vždy po menšej omelete musíte umývať tak veľkú panvicu. Veľká panvica je taktiež finančne náročnejšia pri jej kúpe. Veľkosť panvice by tak vždy mala odpovedať tomu, na čo sa ju rozhodne používať.

Prevedenie

Prevedenie panvice veľmi úzko súvisí so spôsobom na čo bude používaná. V súčasnosti sú čoraz viac obľúbené keramické panvice, tie majú zvýšenú odolnosť voči vysokým teplotám, mechanickému opotrebovaniu a tepelným šokom. Tak, ako sme písali v prvom bode, pre praženie bez použitia tuku je nutné použiť panvicu, ktorá má teflonovú teplovzdušnú vrstvu. Pre smaženie za použitia tuku, má mať panvica plechové prevedenie bez špeciálnych povrchových úprav. Tenkostenné panvice sa vyrábajú z rôznych hliníkových zliatin. Panvice hrubostenného prevedenia sú zväčša vyrobené z rôznych oceľových zliatin.