Kde, ako a kedy využijete hydraulický zdvihák?

Hydraulický zdvihák je malý prístroj, ktorý v bežnom živote využijeme predovšetkým na zdvihnutie nášho auta. Slovo „hydraulický“ zároveň prezrádza, že v mechanizme bude niekde zapojená tekutina. Čo je v skutočnosti hydraulický zdvihák?

Vedeli ste, že patent na spomínaný prístroj patrí Škótovi menom Richard Dudgeon? Práve on ešte v 19. storočí vynašiel prístroj, ktorý sa dodnes používa.

Čo je to hydraulický zdvihák?

Hydraulický zdvihák je zariadenie/prístroj, ktorý funguje na báze tekutiny. Samotná zdvíhacia časť dokáže tak zdvihnúť ťažké predmety pomerne rýchlo a jednoducho len za použitia miernej sily.

Z čoho sa skladá?

Hydraulický zdvihák sa skladá zo samotnej časti zdviháka, z piesta, na ktorom sa bude nachádzať cudzie teleso, páka, výpustný ventil a nádrž s kvapalinou.

Kde sa využíva?

Využíva sa predovšetkým pri práci s ťažkými predmetmi, čiže napríklad v stavebníctve, baniach alebo na železniciach. Využiť ho môžete aj na spomínané auto. Nielen spomenutý zdvihák nájdete, keď navštívite svet náradia Madmat.sk.

 

Zároveň ho využijete aj v rôznych garážach, dielňach. Ak vlastníte autoservis, zdvihák je pre vás nutnosť.

Na akom princípe funguje?

Ak si ešte z fyziky pamätáte princíp Pascalovho tlaku, potom viete, že sa v našom zdviháku nachádza tekutina, ktorá je rovnomerne rozložená. V samotnom prístroji sú akoby dva valce. Ak na menší z nich pôsobí tlak, potom sa tlak prenáša na väčší. Sila prenosu sa však mnohonásobne zvýši.

Aké sú jeho výhody?

Zdvihák zoženiete v pomerne dobrom pomere – cena a kvalita. Nezabúdajte ani na jeho veľkosť, ktorá je ideálna, ak chcete v jeden deň pracovať so zdvihákom na rôznych miestach. Je totiž pomerne ľahký, a tak je jednoduché to premiestniť.

 

Už máte aj vy svoj hydraulický zdvihák doma?

 

Zdroj obrázku: Fobosvobos / stock.adobe.com