Tipy, ako usporiadať zeleninu v skleníku

Záhradkári majú pred začiatkom sezóny možnosť premyslieť si všetko ohľadom sadenia – čo budú sadiť, ako budú sadiť, kde budú sadiť a aký potrebujúrozpočet. V tomto článku sa dozviete viac o tom, ako si správne usporiadať zeleninu v skleníku.


Ste v pestovaní zeleniny nováčik? Bude najbližšia záhradkárska sezóna pre vás premiérová? Práve vám prinášame tipy na to, ako si usporiadať zeleninu v skleníku. Ak ho ešte nemáte, možno vám na začiatok bude stačíť nejaký lacnejší za dobrú cenu. Vybrať lacný skleník nie je náročné, záleží len od vašich možností, aký veľký budete chcieť a potrebovať.

Ako kombinovať zeleninu v skleníku?


Ešte pred samotnými tipmi vám chceme dať vedieť, že nami vybraná zelenina je určená na sadenie pre všetkých, zvlášť pre začiatočníkov.

Uhorky

Uhorky sú základnou zeleninou, ktorú si viete vypestovať v skleníku sami. Uhorke musíte uvoľniť viacej priestoru, pretože rastie naozaj veľmi rýchlo. Ak chcete čo najviac využiť priestory vášho skleníka, saďte uhorky vertikálne – s pomocou rôznych záhradných podpier alebo špagátov.

Uhorky by ste nemali v skleníku pestovať s rajčinami vedľa seba, pretože obe na svoj rast vyžadujú niečo iné. Rajčiny môžete sadiť napríklad aj v kvetináči, mimo skleníka.


Reďkovka

Obľúbená červená zelenina sa znesie v skleníku práve s uhorkou. Reďkovky posaďte tak, aby na ne dopadali slnečné lúče v čo najväčšej miere. Ak by mali slnka nedostatok, ostanú veľmi zakrpatené.


Šalát

Obľúbená príloha k hlavným jedlám, a zároveň aj základ rôznych miešaných šalátov. Šalát si viete vypestovať veľmi jednoducho. Šalát môžete posadiť aj v strede skleníka. Tak ako reďkovka, aj táto zelenina potrebuje dostatok svetla. Celý skleník majte preto položený na slnečnom mieste.

Ak na jednej strane skleníka budete mať uhorky, na druhej strane reďkovku, a v strede šalát, zelenina vám bude prosperovať. Ak by ste ešte mali voľné miesto, posadiť môžete aj mrkvu alebo jahody.


Zdroj obrázku: Halfpoint / stock.adobe.com