Ako sa psychicky aj fyzicky pripraviť na plánovanú operáciu?

Nielen malé deti, ale aj dospelí majú z mnohých vyšetrení u lekára obavy. V prípade menšieho či väčšieho chirurgického zákroku to platí dvojnásobne. Často sú tieto udalosti natoľko stresujúcim zážitkom, že v nás zanechajú spomienky na celý život, čomu sa však dá za určitých podmienok vyhnúť.

Pokračujte v čítaní a dozviete sa, ako sa na plánovanú operáciu pripraviť po psychickej aj fyzickej stránke.

    1. Príprava je dôležitá súčasť úspešného zákroku

Tak ako vo viacerých prípadoch, aj pri plánovanom podstúpení chirurgického zákroku v dobrej chirurgickej ambulancii Trenčín, je príprava dôležitá. Možno budete ale prekvapený, že pre úspešnosť celej operácie je niekedy dôležitejšie to psychické, ako fyzické zdravie. Jedna štúdia dokonca odhalila, že až 40 % pacientov pociťuje pred a po operačnom zákroku úzkosť, ktorá zhoršuje úspešnosť liečby. Vyhnú sa tomu môžete niektorými jednoduchými úkonmi.

    1. Poznajte všetky dôležité fakty

Ideálne je, ak ich čerpáte zo spoľahlivého medicínskeho zdroja a ešte lepšie od lekára, ktorý bude celý zákrok realizovať. Uvedomte si, že (aj keď nie možno vždy príjemné) veci sa vykonávajú pre zlepšenie vášho zdravotného stavu a ide len o určité obdobie, ktoré musíte „pretrpieť“. Navyše, prax ukázala, že lepšie informovaní pacienti sú pred operáciou a po nej menej úzkostliví.

Ak patríte k citlivým ľuďom, videá a obrázky o vykonávaných operáciách radšej nevyhľadávajte. Spoľahnite sa na ústne podanie a vysvetlenie lekára. Dobrý chirurg Dubnica vie vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam vysvetliť vec najlepšie a oboznámiť pacienta so všetkými dôležitými faktami.

    1. Vyberte si najlepší spôsob upokojenia mysle

Operácia je zákrok, ktorý môže dať našej psychike poriadne zabrať. Upokojiť svoju myseľ sa preto oplatí. Treba sa však o dostupných možnostiach upokojenia porozprávať s anestéziológom alebo chirurgom. Techniky zvládania psychicky náročných situácií môžu pomôcť, určite sa však o potrebné upokojenie postará aj samotný tím lekárov, ktorí si najlepšie uvedomujú, že naše vedomie a myseľ zohrávajú pri úspešnosti celého zákroku významnú úlohu.

Pomôcť môžu techniky, ako je terapia vôňou, hudba a jej príjemné tóny majú veľkú silu. Úspešná je aj terapia dotykom a zvieratami. Dôležité je nájsť si niečo, čo upokojí vaše nervy počas čakania na operáciu a po nej.

    1. Myslite na svoje osobné pohodlie

Veci, ktoré sú nám milé a robia nám radosť môžu v našej blízkosti zmierniť stres tiež. Odchod a následný pobyt v nemocnici si preto poistite osobnými vecami, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie.

Môže to byť kniha, fotografia, hudba v mobile, hry a iné podobné formy rozptýlenia. Optimistický prístup a dobrá nálada skracujú dobu liečby a celkovo ju zlepšujú, preto si nezabudnite úspech operácie zvýšiť upokojením mysle a udržaním dobrej fyzickej kondičky.

Zdroj obrázka: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com