Ako sa správne obliecť na pohovor?

Pohovory väčšina z nás neberie na ľahkú váhu a preto v prípade, ak sa zaujímame o vysnívanú prácu, chceme prirodzene zanechať na nášho potenciálneho zamestnávateľa čo najlepší dojem. Ak ste už zvládli prípravu reprezentatívneho CV, nepodceňte ani prípravu svojho zovňajšku. Zvládnuť dress code na pohovor nie je žiadna veda a my vám ukážeme, ako na to.

Office dress code

Pred tým, ako sa pustíte do veľkej revízie vášho šatníka, sa jednoducho nechajte inšpirovať. Office dresscode je dnes vyhľadávaným pojmom na internete a vedzte, že nie ste sami, kto v tom nemá úplne jasno. Ak chcete byť krok vpred pred vašimi konkurentmi, spravte si menší prieskum aj o samotnej firme. Samozrejme, zvážte aj vašu pracovnú rolu. Aj samotný zamestnávateľ má totiž iné očakávania na firemný dress code od nového finančného riaditeľa, a iné napríklad od marketingového pracovníka.

Čo je business casual?

Aj keď nemá presnú definíciu, business casual vo všeobecnosti znamená profesionálne obliekanie bez prílišnej formálnosti. Spravidla platí, že sú to kúsky šatstva vo vrchnej polovici tela. Teda môžete siahnuť po džínsoch, ktoré doplníte napríklad sakom. Business casual je inteligentnou voľbou pre prijímacie pohovory takmer vo všetkých odvetviach.


Tipy pre ženy

Ak nepatríte k elegantným typom, vyskúšajte to aspoň na pohovore. Zaručene neoľutujete. Siahnite po perfektne padnúcich džínsoch či nohaviciach, ktoré doplníte blúzkou. Ak však chcete medzi uchádzačmi vyniknúť, zvoľte šaty či sukňu. Ich dĺžka nesmie presiahnuť hranicu tesne nad kolenami a vyššie. Zabudnite aj na príliš priliehajúce strihy a látky, ktoré sa rýchlo pokrčia. Červenú majú aj umelé materiály, v ktorých sa budete zbytočne potiť a vedzte, že tým dobrý dojem určite nespravíte.

Tipy pre mužov

Áno, u pánov je tou najlepšou voľbou košeľa. Siahnite po takej, ktorá má dlhý rukáv a elegantne ju zapravte do nohavíc. Pre tento tip odievania sú vyhovujúce slim fit košele. Zabudnite na polokošele! Ako nohavice zvoľte džínsy alebo chino nohavice. Nebojte sa ani ľahších materiálov, ako je ľan či bavlna. Nepodceňte obuv. Zabudnite na tenisky a siahnite po elegantných poltopánkach či mokasínach. Trefou do čierneho je aj vytvorenie jemných akcentov prostredníctvom hodiniek či koženého opasku vo farbe topánok.

Čo nenosiť na pohovor

Nakoniec sa pozrime na to, čo by ste na pohovore nemali nosiť, bez ohľadu na to, aké formálne alebo neformálne je vaše budúce pracovisko. Na tieto kúsky určite zabudnite:

  • Žabky a iné typy šlapiek

  • Športová či turistická obuv

  • Tielka alebo vrchné časti odevu, ktoré sú príliš odhaľujúce kožu

  • Mini šortky

  • Spodná bielizeň, ktorá vykúka spod oblečenia

  • Zle padnúce oblečenie, napríklad topy, ktoré odhaľujú časť brucha

  • Oblečenie nesprávnej veľkosti