Ako vybrať najlepší vysávač

Jedným zo spotrebičov, ktoré sú využívané prakticky v každej domácnosti, je vysávač. V dnešnej dobe sú domáci pomocníci zaradení do tejto kategórie oveľa vyspelejší a uplatniteľný prakticky na každom povrchu dlážky, majú rôzne vstavané technológie a pokročilé funkcie. Ako teda vybrať ten, ktorý vám bude vyhovovať najlepšie?

Na čo sa pri výbere vysávača zamerať

Ak si chcete zadovážiť nový vysávač, mali by ste sa pri jeho výbere zamerať na niekoľko dôležitých parametrov. Aj keď sa ako najdôležitejší z nich javí vždy cena spotrebiča, mal by byť tento aspekt zvažovaný až ako druhoradý, vyvažujúci výkonnostné špecifiká. V súčasnej dobe je možné si zadovážiť niekoľko typov vysávačov, ktoré sa uplatňujú rôznym spôsobom, preto je pro rozhodovaní sa o konkrétnom produkte vždy dôležité zamyslieť sa na prevažujúcim charakterom dlážok vo vašej domácnosti, jej dispozícií a samozrejme úkonov, ktoré chcete s týmto zariadením vykonávať. Najčastejšie sú tak volené tieto spotrebiče:

  • vreckové vysávače – klasické vysávače s relatívne veľkou kapacitou určené pre kompletné vysávanie suchým spôsobom (hladké povrchy i koberce)

  • bezvreckové vysávače – vybavené zbernou nádobou o podobnej kapacite ako vreckové vysávače, nádoba je odnímateľná a umožňuje tak elimináciu nutnosti nákupu nových vreciek, ale i implementáciu ďalších technológií vrátane pary (ide však o drahšie modely), oceníte ho najmä ak máte doma skôr nezakryté hladké dlážky, je možné s nimi vysávať i kvapaliny

  • tyčový vysávač – je štandardne riešený ako bezvreckový a vyznačuje sa odľahčenou konštrukciou, ale i oveľa menšou kapacitou zbernej nádoby, je vhodný na menšie a rýchle upratovanie, jeho výhodou je nízka hmotnosť a jednoduchá manipulácia, niekedy sú doplnené implementáciou parného čističa alebo vysávania kvapalín

  • ručný vysávač – jednoduchý spotrebič pre rýchle upratovanie malých plôch štandardne v bezvreckovom prevedení, má veľmi malú kapacitu

  • robotický vysávač – je vhodný na pravidelnú upratovanie vymedzenej plochy, funguje automaticky na základe prednastavených parametrov, jeho hlavnou výhodou je samostatná činnosť, nevýhodou veľmi nízka kapacita zbernej nádoby, niektoré modely umožňujú aplikovať technológiu vytierania dlážky, prípadne môže byť vybavený ďalšími doplnkami, ako je veľmi účinný filter

Ak ste rozhodnutí, aký typ vysávača si chcete zadovážiť, je pri výbere konkrétneho modelu dobre sa zamerať na niekoľko špecifík, ktoré je možné aplikovať na všetky typy.

Kritériá výberu vysávača

Pri výbere konkrétneho modelu vysávača by ste sa mali zameriavať na tieto dôležité vlastnosti:

  • spotreba a výkon

  • kapacita zbernej nádoby

  • hmotnosť a manipulácia

  • filtrácia a technológie

Spotreba a výkon

Všetky typy vysávačov sú elektrické spotrebiče, niektoré však fungujú na princípe pripojenia do siete a iné na princípe akumulátorovom. Veľké vreckové i bezvreckové vysávače sú spravidla určené pre zapojenie do siete, od čoho sa odvíja najmä ich výkon a potreba. U týchto modelov je preto dobré sa zamerať práve na výkon a príkon, ktorý určí, aká bude ich čistiaca schopnosť a spotreba. Tyčové vysávače môžu fungovať na rovnakom princípe, alebo sú poháňané batériou, ručné a robotické sú iba akumulátorové. U vysávačov na batériu je dobré sa orientovať podľa výkonu, kapacity a výdrže batérie.

Kapacita zbernej nádoby

Tento parameter určuje , koľko nečistôt je schopný vysávač pri prevádzke nasiať a uložiť vo svojich útrobách. U vreckových vysávačov určuje tento parameter obvykle dobu, za ktorú bude nutné vrecko vymeniť, u bezvreckových modelov potom dobu, po ktorú bude vysávač možné používať bez nutnosti čistenia (čistenie sa však odporúča po každom použití). Štandardne platí, že je dobré objem nádoby optimalizovať na pravidelnosť upratovania a rozlohu miestností – väčšie nádoby znamenajú ťažšie zariadenia a nutnosť vyššieho výkonu.

Hmotnosť a manipulácia

Tieto parametre sa odvíjajú prevažne od typu vysávača, je však dobré ich zohľadňovať pri výbere akéhokoľvek modelu. Ak budete vysávač používať často, je dobré voliť taký, s ktorým sa vám bude dobre pracovať i za cenu nižšej kapacity zbernej nádoby. U robotického vysávača je hmotnosť závislá na rozmeroch, ktoré rozhodujú o jeho dlhodobom uložení a tiež dostupnosti ošetrovaných plôch.

Filter a technológie

Veľmi dôležitým kritériom výberu sú funkcie a možnosti použitia. Ak máte najmä hladké dlážky (drevo, dlažbu), oceníte možnosť vytierania alebo naparenia, ktoré je vhodné napríklad i na čistenie čalúnenia. Použitie mokrého spôsobu závisí na aplikovanom filtri, ktorý môže naviac tvoriť pokročilá technológia s vyšším hygienickým efektom.


Použité zdroje