5 tipov, ako si vybrať správnu garážovú bránu

Vybrať správnu garážovú bránu je často náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Garážové brány sa totiž líšia nielen vzhľadom, ale aj materiálovými vlastnosťami, štruktúrou a funkčnosťou.

S našimi jednoduchými tipmi nižšie budete ale optimálne pripravení na výber garážovej brány - bez ohľadu na to, či hľadáte bránu do novej alebo existujúcej garáže.

    1. Koľko „krídel“ by mala mať vaša garážová brána?

Moderné garážové brány majú zvyčajne jedno alebo dve dverné krídla. Garážová brána s dvoma krídlami je veľmi obľúbeným variantom, ktorý sa nazýva aj dvojkrídlové dvere. Jej brány môžete otvárať buď jednotlivo, alebo oboma „krídlami“. Naplánujte si ale dostatok miesta, pretože rozsah otáčania dverí sa mení v závislosti od šírky krídla. Ak po namontovaní garážovej brány nemáte dostatok miesta, vaša krídlová brána sa môže rýchlo stať problémom.

    1. Potrebujete priechodné dvere?

Ako chcete využívať svoju garáž? Ako miesto na zaparkovanie auta alebo ako viacúčelovú miestnosť? Neustále otváranie a zatváranie dverí garáže, ktorá sa používa napríklad ako dielňa alebo sklad, sa môže rýchlo stať otravným. V tomto prípade by ste mali myslieť na integrované dvere, takzvané priechodné dvere.

Takéto dvere sú vsadené do krídla brány. Ich použitie chráni pohybové mechanizmy krídla garážovej brány, čím sa znižuje poškodenie opotrebením. Veľkou výhodou integrovaných dverí je však to, že aj pri výpadku prúdu elektricky ovládaného uzamykacieho mechanizmu zostávajú integrované dvere prístupné.

    1. Ako chcete otvárať a zatvárať garážovú bránu?

Podľa mechanizmu, ktorým garážovú bránu otvárate a zatvárate, sa garážové brány delia na viac modelov. Existujú:

  • výklopné brány,

  • sekcionálne brány,

  • rolovacie dvere,

  • posuvné brány,

  • a spomínané krídlové brány.

Pri kúpe garážovej brány máte dnes väčšinou na výber medzi výklopnými bránami, ktoré sú určite rozšírené aj pre dobrý pomer ceny a výkonu, rolovacími bránami, posuvnými bránami a sekčnými bránami.

Nahor sa otvára krídlová brána. Je robustná, pretože je vyrobená z jedného kompletného kusu. Na druhej strane rolovacia brána funguje ako roleta: veľmi efektne zmizne zrolovaná v hornej časti dverí. Posuvné brány sa pohybujú rovnobežne so stenou garáže, potrebujete k tomu nielen ťah, ale aj príslušný úložný priestor vľavo alebo vpravo od otvoru garáže. Sekcionálna brána sa dá otvárať aj smerom nahor. Hodí sa do každého garážového otvoru, či už je štvorcový alebo šikmý. So sekcionálnymi bránami je možné realizovať aj garážové brány s kruhovým oblúkom.

    1. Mala by sa vaša garážová brána otvárať silou alebo elektromotorom?

Zatiaľ čo niektoré garážové brány sa otvárajú a zatvárajú ručne, na iných modeloch sa táto úloha vykonáva automaticky. Energiu čerpá z elektromotora. Upozornenie: Automatický systém využíva elektrickú energiu na pohon vašej garážovej brány, čo môže zvýšiť prevádzkové náklady vašej domácnosti.

Veľkou výhodou elektrického otvárania a zatvárania je jednoduchšie a rýchlejšie použitie. Elektrický pohon však boduje aj z hľadiska bezpečnosti, pretože automaticky zamknutá garážová brána sa nedá otvoriť ručne a pri pokuse sa zablokuje. Na druhú stranu budete z času na čas pri tomto systéme určite potrebovať odborný servis garážových brán.

    1. Z akého materiálu by mala byť garážová brána?

Bežné materiály pre moderné garážové brány sú

  • drevo,

  • nehrdzavejúca oceľ,

  • plast

  • a hliník.

Masívne drevo je kvalitný materiál pre garážové brány, ktorý okrem prirodzeného vzhľadu poskytuje prirodzenú tepelnú izoláciu. Masívne drevo je však aj ťažké. Odporúčame preto v tomto prípade plánovať dostatočne výkonný elektrický pohon. Pri kúpe drevených garážových brán musíte pamätať aj na to, že drevo je prírodný produkt, ktorý sa mení v čase a vplyvom svetla, teploty a vlhkosti. V závislosti od druhu dreva vznikajú praskliny alebo farebné zmeny, ktoré majú väčší či menší vplyv na kvalitu garážovej brány. Pretože drevo „pracuje“, garážová brána z masívu potrebuje ochranný náter, ktorý je potrebné pravidelne obnovovať.

Garážové brány z nehrdzavejúcej ocele a hliníka môžu byť chránené pred vetrom a počasím v menšej miere. Tu si tiež môžete vybrať z viacerých farieb.

Ak teda hľadáte novú garážovú bránu, nezabudnite si pri výbere položiť všetky nami spomenuté a dôležité otázky.

Zdroj obrázka: studiovin/Shutterstock.com