Triky, ktoré vám pomôžu ušetriť náplne do tlačiarne

Aj keď to nie sú veľké položky, pri nekontrolovanej spotrebe môžu aj tonery v tlačiarni spôsobiť vašej firme či domácnosti veľké škody. A nakoľko vieme, že dnes je každé jedno euro veľmi vzácne, je na čase, naučiť sa s tlačiarňou a tonermi v nej správne hospodáriť.

Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré by vám v tomto smere mohli pomôcť.

    1. Tlačte len to, čo skutočne potrebujete

V každodennom živote človek veľmi rýchlo a často zistí, že hoci dnes už takmer každý z nás vlastní smartfón a má prístup k počítaču, veľa sa toho stále vytlačí. Pýtali sme sa sami seba, prečo to tak je? Pre mnohých ľudí je papier lepší a ľahšie čitateľný ako obsah obrazovky. Vytlačené dokumenty sa ľahšie opravia, označia atď.

Vytlačené strany sú pevné – nič nepadá ani sa nespustí. K strate dát dochádza nanajvýš ohňom alebo vodou. Tlačové výstupy sú akosi záväznejšie, a to nielen pri zmluvách. Je však naozaj dôležité, aby sme všetko pre svoj komfort tlačili, keď to máme k dispozícii online v počítači alebo mobile?

Nedôležité e-maily, dokumenty atď. sa vždy nemusia tlačiť. Skúste namiesto toho optimalizovať ergonómiu pracoviska a ušetríte si nielen potrebné tonery HP, ale aj životné prostredie.

    1. Nevymieňajte atramentové kazety a toner pri prvom hlásení

Pravdepodobne poznáte ten pocit, že hneď ako vymeníte kazetu do tlačiarne, znova sa zobrazí hlásenie, že hladina atramentu je nízka a mali by ste kazetu ihneď vymeniť. To, že je atramentová kazeta takmer prázdna, neznamená, že ju treba okamžite vymeniť.

Najlepšie urobíte, ak si hneď objednáte novú kazetu do tlačiarne a počkáte, kým sa kazeta naozaj vyprázdni. S tonerovými kazetami môžete použiť aj ďalší trik : vyberte toner a niekoľkokrát ním vodorovne opatrne zatraste dopredu a dozadu. Takto sa tonerový prášok rozdelí v kazete a zvyčajne môžete pokračovať v tlači pomerne dlho bez akýchkoľvek chýb.

    1. Náplne do tlačiarní a toner nakupujte vo veľkých množstvách

Mnohé atramentové kazety a tonery sú ponúkané v niekoľkých verziách. Na jednej strane sú to bežné atramentové kazety a na druhej strane tonery a kazety s vysokou kapacitou, takzvané XL alebo HC (vysokokapacitné) varianty. Ak si kúpite veľkokapacitné atramentové kazety a tonerové kazety, môžete niekedy výrazne znížiť náklady na tlač na stranu.

Vo všeobecnosti platí, že čím vyššia je kapacita kazety, tým nižšie sú náklady na stranu. Tak sa o tom s výberom nových náplní HP 300 presvedčte.

Takéto náplne a tonery do tlačiarní majú zmysel najmä pre časté tlačiarne. Používatelia, ktorí tlačia menej, by mali investovať do úsporného balenia s viacerými kazetami.



    1. Tlačte lacnejšie s určitými typmi písma

Písma so širokými písmenami, hrubými čiarami, množstvom prelínaní a pätiek spotrebujú viac atramentu a toneru ako sploštené písma. V niektorých prípadoch môžete pomocou správneho písma znížiť náklady na tlač až o 30 %.

Šetrné písma sú napríklad Century Gothic a Garamond, ktoré sa štandardne dodávajú s väčšinou textových procesorov. Avšak 3 najčastejšie typy písma, ktoré by ste nemali používať, pretože spotrebúvajú veľa atramentu a tonera, sú:

  • Arial

  • Trebuchet

  • Tahoma

Menšie veľkosti písma tiež šetria papier a atrament. Pred tlačou môžete napríklad zmenšiť veľkosť písma na úroveň, ktorá je pre vás pohodlná. To znamená, že na jeden hárok sa zmestí viac obsahu a ušetríte toner, atrament a možno aj papier. Podobne to platí pri čiernobielej tlači, ktorá šetrí toner v tlačiarni tiež.

Zdroj obrázka: FabrikaSimf/Shutterstock.com