Ako zvýšiť efektivitu lovu? Skúste to s termovíziou

Nočné videnie a termovízne prístroje si v posledných rokoch medzi poľovníkmi získali značné uznanie, pretože škody spôsobené zverou sa stále zvyšujú, čo sťažuje lov zvierat. Z tohto dôvodu dnes mnohí poľovníci sami používajú takéto zariadenie, pretože ich výrobcovia kladú veľký dôraz na ich vysokú kvalitu, ktorá zaujme jednoduchým ovládaním a vysokým komfortom.

Poďme sa spoločne pozrieť na niektoré dôležité fakty, aby bol výsledok lovu alebo pobytu v prírode naozaj uspokojivý.

    1. Ako termovízia funguje?

Telo zvierat, rovnako ako všetky telá a predmety, vyžaruje teplo vo forme svetelných zdrojov, ktoré sú pre ľudské oko neviditeľné. Moderná termovízia má špičkový snímač, ktorý premieňa tieto infračervené lúče na viditeľný obraz. Termovízne zariadenie tak vizualizuje teploty vychádzajúce z telies alebo predmetov.

Z tohto dôvodu nepotrebujú na vytvorenie obrazu svetlo, takže aj v náročných podmienkach dokážete spozorovať vo svojej blízkosti objekt.

    1. Výhody, ktoré môžete od termovízie očakávať

Prvou výhodou termovízie je, že zvieratá žijúce vo voľnej prírode sa dajú rýchlo vystopovať. Termovízne zariadenia je možné používať vo dne aj v noci.

Fungujú bez dodatočného svetelného zdroja a sú do značnej miery nezávislé od poveternostných podmienok. Prevádzková doba nemá vplyv na životnosť termovízie. Lov s touto optikou je efektívnejší, zvieratá nie sú oslepené infračerveným žiarením.

Termovízne zariadenia Liemke a iné značky majú nízku parabolu a dlhý dosah. Najlepšie však je, že kvalita zobrazovaných obrázkov je mimoriadne vysoká, takže výsledok lovu alebo pozorovania v prírode je ohromujúci aj za zlých podmienok viditeľnosti.

    1. Dokonalá alternatíva k nočnému videniu

Aj keď sú nočné videnie a termovízia dve úplne odlišné technológie, pri love sa dajú použiť doplnkovo. Na získanie tepla divej zveri teda môžete v noci použiť termovízne zariadenie, aby ste sa k nej priblížili čo najtichšie a nepozorovane. Nočné videnie vám poskytne zasa detailnejší obraz.

Takže pomocou termovíznej kamery najskôr zistíte, ktorým smerom sa uberať. Potom sa pomocou prístroja na nočné videnie orientujete v tme v smere predtým zobrazeného termosnímku. A ak by ste niekedy stratili stopu, pomocou termovízneho zariadenia môžete kedykoľvek nahliadnuť do smeru, ktorým sa lov alebo pozorovanie prírody uberá.

Zdroj obrázka: UfaBizPhoto/Shutterstock.com