Ako správne zazimovať vašu záhradu?

Dni sa skracujú, noci sú dlhšie a chladnejšie. Inými slovami, zima je už za rohom. V takomto čase je vegetácia v úzadí a naopak najvyšší čas urobiť záhradu pred krutou zimou odolnou, aby vám na jar a cez leto opäť mohla slúžiť. No a práve k tomuto cieľu je potrebné podniknúť určité kroky.

Ktoré to sú, sa dozviete v našom článku.

    1. Nezabudnite odpojiť vodu

Voda je pre krásu a úžitok záhrady neodmysliteľnou položkou. Pred príchodom zimy je však potrebné jej nechránený prívod odstaviť. Keď teda pripravujete záhradu na zimu, nezabudnite zazimovať aj vonkajšiu batériu. Nízke teploty rýchlo zmrazia vodu zostávajúcu v potrubí a expanzia môže spôsobiť netesnosť potrubia a kohútikov.

Keďže voda môže preniknúť aj do muriva domu a poškodiť omietku a izoláciu, poškodenie sa môže rýchlo veľmi predražiť. Aby ste tomu zabránili, mali by ste zvnútra uzavrieť vodovodné potrubie k vonkajšiemu vodovodnému kohútiku a otvoriť kohútik. To umožňuje ľadu, ktorý sa tvorí v potrubiach, aby sa pri zamrznutí do strán rozširoval. Prídavné zariadenia, ako sú hadicové spojky, by sa mali demontovať a uskladniť vo vnútri na mieste, kde nemrzne.

    1. Vyprázdnite kanvice a nádrže na dažďovú vodu

Pred prvým mrazom treba vyprázdniť a správne uložiť aj napájadlá. Najlepšie sa na to hodí pivnica, garáž alebo kôlňa na náradie, kde máte bezpečne odložené výkonné búracie kladivo a materiál, ktorý je tak dokonale chránený pred účinkami mrazu a nemôže sa poškodiť. Ak prezimujete kanvy vonku, je najlepšie ich postaviť hore dnom, aby sa do dóz nedostal dážď. Mali by ste tiež úplne vyprázdniť dažďové sudy a otvoriť vypúšťacie kohúty.

    1. Naposledy pokoste trávnik

Pred príchodom zimy treba trávnik naposledy pokosiť. Kosačku na trávu však nastavte o niečo vyššie ako zvyčajne, aby trávy na trávniku v zime stále zachytávali dostatok svetla a zároveň chránili pôdu. Kosačku môžete použiť aj na zber zvyšného lístia z trávnika, ktoré by sa počas zimy nemalo nechávať na trávniku, inak tráva pod ním nemá svetlo a hnije. Moderné aku kosačky vám s takouto úpravou aj v nedostupnom teréne hravo pomôžu!

    1. Postarajte sa o citlivé rastliny

Pohrabané jesenné lístie sa dá použiť na to, aby rastliny v záhrade boli odolné voči mrazu. Potiahnete ním svoje záhony rovnako dobre ako záhradným rúnom.

Stredomorské a tropické črepníkové rastliny musia byť prezimované bez mrazu. Tu platí: čím je zimovisko chladnejšie, tým môže byť tmavšie. Rastliny pri teplotách okolo piatich stupňov Celzia spomalia metabolizmus natoľko, že dokážu prežiť aj v tmavých miestnostiach.

Zimnú ochranu potrebujú aj niektoré odolné črepníkové rastliny, aby koreňové baly tak rýchlo nepremrzli. Najlepšie je rastliny premiestniť blízko steny domu na tienisté miesto chránené pred vetrom. Koruny omotajte rúnom a okolo kmeňov položte drevinu alebo lístie. Črepníky sa môžu zabaliť do bublinkovej fólie a prikryť ľanovou látkou alebo kokosovými podložkami. Rastliny v nádobách umiestnite na polystyrénové dosky, aby boli chránené pred chladom aj zospodu.

Uvidíte, že takáto príprava bude pre krásnu jarnú záhradu tým najlepším predpokladom.

Zdroj obrázka: Cornelia Pithart/Shutterstock.com