Izolácia strechy v 5 krokoch. Ako na to?

Či už ide o zníženie spotreby energie v dome alebo vytvorenie nového obytného priestoru v podkroví – pre tých, ktorí chcú oblasť strechy dôkladne zatepliť, existujú rôzne možnosti. My sme si z tých dostupných vybrali také, ktoré vám v procese 5 krokoch pomôžu zaizolovať strechu bez výrazných problémov a starostí.

    1. Vyberte si na izoláciu strechy ten správny materiál

Aby ste vytvorili medzi strechou a interiérom dokonalú tesniacu bariéru, ktorá sa postará o váš teplotný komfort počas celého roka, je dôležité, aby ste si vybrali správny izolačný materiál. Jeho voľba závisí nielen od veľkosti strechy, ale aj jej tvaru a ďalších konštrukčných vlastností.

Najvhodnejšia je minerálna vlna, ktorá sa ľahko spracováva a dobre sa prispôsobí krokvám – napríklad kamenná vlna alebo upínacia plsť.

Aby ste sa z takéhoto zateplenia strechy mohli tiež tešiť dlhú dobu, mali by ste používať iba štandardizované výrobky schválené stavebnými úradmi. Čím vyššia kvalita, tým lepšie dlhodobé výsledky a spokojnosť.

Okrem toho pri izolácii strechy treba brať do úvahy hrúbku izolačného materiálu. S hrúbkou izolačného materiálu 14 až 18 centimetrov zvyčajne splníte požiadavky vyhlášky o úsporách energie. Upozorňujeme tiež, že hrúbka izolácie musí zodpovedať hĺbke krokiev.

    1. Vyberte si na izoláciu strechy správny nástroj

Izolačný materiál sám o sebe nestačí – nemalo by vám chýbať ani správne náradie. Okrem skladacieho metra, rezačky, akumulátorového skrutkovača a ručnej alebo elektrickej zošívačky potrebujete vhodný ochranný odev s ochranou dýchacích ciest. Napríklad pri zateplení strechy minerálnou vlnou sa uvoľňujú vlákna, ktoré môžu spôsobiť kožné a dýchacie problémy. Mali by ste sa preto vyhýbať priamemu fyzickému kontaktu s touto látkou.

Pre lepšie upevnenie izolácie vám tiež môže veľmi dobre poslúžiť kvalitná armovacia mriežka, ktorá sa na spevnenie cementových obkladov a vrstiev fasádnych zatepľovacích systémov používa pomerne často.

    1. Odstráňte starý izolačný materiál

Predtým, ako začnete izolovať strechu zvnútra, musíte odstrániť obloženie alebo - ak existuje - starý izolačný materiál a vyčistiť priestor. Aj pri tejto činnosti používajte ochranné pracovné prostriedky a vysávač.

    1. Správne nainštalujte izoláciu

Ak máte podklad pre aplikáciu novej izolácie pripravený, môžete začať s inštaláciou. Pri vkladaní izolácie začnite od spodnej časti a potom postupujte až po vrch strechy (hrebeň). Týmto spôsobom izolujete rad za radom celú plochu prekrytia domu.

    1. Nezabudnite na parotesnú fóliu

Keď ste vložili izolačný materiál medzi krokvy, ďalším krokom je pripevnenie a použitie špeciálnej strešnej fólie. Takáto fólia zabraňuje prenikaniu vzdušnej vlhkosti do izolačného materiálu strechy zvnútra, vďaka čomu je izolácia chránená pred vlhkosťou a znehodnotením.

Zavolajte si na pomoc odborníkov, vyberte tie najlepšie izolačné materiály na trhu a efekt utesnenia strechy a úspory sa veľmi rýchlo dostavia.

Zdroj obrázka: azem/Shutterstock.com