Rakovina pankreasu sa stáva čoraz vážnejším ochorením. Aké má príčiny, príznaky a čo s ňou?

Rakovina patrí medzi najrozšírenejšie choroby súčasnosti. Trpia ňou milióny ľudí po celom svete a žiaľ, Slovensko v tomto smere nie je žiadnou výnimkou. Napáda takmer všetky orgány ľudského tela, ale my sa dnes budeme baviť o rakovine pankreasu.

Ako vzniká a na ktoré faktory si dávať pozor

Na vznik rakoviny pankreasu, tak ako aj na ostatné druhy tejto zákernej choroby, majú vplyv okrem iného aj rôzne rizikové faktory. Ich základné delenie je na rizikové faktory, ktoré vieme ovplyvniť a na tie, ktoré nám vyplývajú zo života, napríklad vek.

Rakovina pankreasu je chorobou, ktorá sa vyskytuje predovšetkým u ľudí na nad 45 rokov, pričom až dve tretiny pacientov majú viac ako 65 rokov. Ďalším neovplyvniteľným faktorom je pohlavie, keďže je štatisticky preukázané, že viac ochorení evidujeme u mužov, než u žien. Dôležitým vplyvom na „neželané získanierakoviny pankreasu sú dedičné gény.

Vyššie spomenuté okolnosti si žiaľ nevyberáme, ale exitujú aj také, za ktoré si môžeme my sami. Príkladom je fajčenie, ktoré je jedným z najväčších rizikových faktorov. Podobne neslávne je na tom aj vplyv nadváhy, ktorou trpí čoraz viac ľudí, často už v mladom veku.

Nepríjemným spúšťačom môžu byť aj rôzne chemikálie a to najmä vtedy, ak by sme ich účinkom boli vystavený dlhú dobu, napríklad pri niektorých druhoch zamestnaní.

Tu sú jej charakteristické prejavy a symptómy

kernosť tohto druhu rakoviny je najmä v tom, že v počiatočnom štádiu nemá takmer žiadne prejavy a znaky. Tie by nám mohli signalizovať, že s nami nie je niečo v poriadku a že treba minimálne zvýšiť pozornosť alebo absolvovať minimálne preventívne vyšetrenie u lekára.

Prvé symptomatické prejavy sa vyskytujú až v dobe, kedy nádor vyrástol, prípadne sa už rozširuje aj mimo priestor pankreasu. Začína tlačiť na okolie, čoho príznakom sú bolesti brucha a chrbta. Veľmi známym prejavom je nekontrolovateľné chudnutie a nechuť do jedla. Nepríjemné sú aj časté zvracanie a nevoľnosť, ktoré súvisia so zablokovaním žalúdka.

Odhaliť príznaky vo forme zväčšenie žlčníka alebo pečene, spôsobené zablokovaním žlčovodu a následným nahromadením žlče, vám niekedy dokáže lekár pri vyšetrení brucha.

Menej častým príznakom je krvná zrazenina, predovšetkým v nohe, ktorá je spojená s bolesťami, opuchom alebo teplom v postihnutom mieste. V zriedkavých prípadoch môže rakovina pankreasu spôsobiť aj cukrovku.

Kľúčom je diagnostika, ktorá odhalí jej štádium

Pri zvyšovaní percenta úspešnosti boja s touto nebezpečnou chorobou sú dôležitými faktormi čas a diagnostika. Vysvetlenie je veľmi jednoduché: čím skorej a čím presnejšie bude diagnostikovaná, tým je šanca na jej zvládnutie pre pacienta vyššia.

Poznáme dva základné druhy diagnostík a to invazívne a neinvazívne metódy. Medzi najpresnejšie invazívne diagnostické prístupy patria endoskopická ultrasonografia a endoskopická retrográdna cholangiopankreatografia, pri ktorých sa do žalúdka, respektíve do dvanástorníka, zavedú sondy, ktoré nádor lokalizujú.

Medzi dôležité neinvazívne vyšetrenia patrí USG vyšetrenie, čo je prvé vyšetrenie, ktoré sa robí pri podozrení na rakovinu pankreasu. Môže sa pri ňom získať vzorka aj na histológiu.

Často využívaná a veľmi diagnosticky presná je tiež počítačová tomografia, všeobecne známa pod skratkou CT. Ešte o niečo kvalitnejšou je magnetická rezonancia, čiže MR, ktorá sa používa predovšetkým vtedy, ak CT nie je dostatočne jednoznačné.

Liečba a prognóza po chirurgickom zákroku

Pri väčšine ochorení na rakovinu je chirurgický zákrok ten najlepší, najúčinnejší a často jediný spôsob, ako zabezpečiť pre pacienta neskoršie dlhodobé prežitie. Žiaľ z dôvodu neskorého diagnostikovania ochorenia pankreasu býva táto možnosť už často nemožná.

Napriek tomu existuje viacero druhov operácii, no všetky sú náročné a nesú zo sebou riziká infekcií a ďalších pooperačných komplikácií. Ide najmä o nevoľnosti a zvracanie. Zotavovanie prebieha v dvoch fázach: po samotnej operácii to je najskôr niekoľkodňový pobyt v nemocnici a následne viactýždňová liečba v domácom prostredí.

Často využívaná je aj endoskopická liečba formou paliatívnej starostlivosti a to predovšetkým pri žltačke spojenej s agresívnou rakovinou pankreasu.

Nezameniteľná forma liečby a prevencie pred rozšírením a zabíjaním rakovinových buniek je chemoterapia. Niekedy môže byť doplňovaná chemorádioterapiou, ktorá slúži aj na zníženie rizika opätovnej recidívy rakoviny pankreasu po operáciách.

Zdroj obrázku: mi_viri / Shutterstock.com