Nadzemné bazény – ako sa o ne starať?

Zatúžili ste po súkromí vlastného bazéna, no obávate sa, že údržba a starostlivosť oň vám ukradne veľa voľného času? Poradíme vám, čo všetko treba počas sezóny a po nej robiť, aby ste si užili plno zábavy a vychutnali si nadzemné bazény naplno.

Predsezónna príprava

Ešte predtým, ako do bazénu napustíte vodu, musíte si preň pripraviť ideálne podmienky. Máme na mysli najmä rovný terén bez ostrých predmetov, ktoré by mohli bazén poškodiť. Najvhodnejšie miesto na umiestnenie bazéna je ďalej od stromov, aby vám nepadali do vody listy.


Ak už bazén máte, starostlivo skontrolujte všetky komponenty, či nie sú poškodené, či dobre tesní a nezabudnite ani na filtráciu. Je potrebné bazén dôkladne ho vyčistiť a umiestniť na správne miesto, až potom ho môžete začať plniť vodou. Po naplnení s ním už nemôžete hýbať, iba ak vypustíte vodu.


Ešte len hľadáte ideálny bazén? Z ponuky kvalitných a cenovo dostupných modelov si môžete vybrať tu: https://hop-sport.sk/bazeny/

Starostlivosť o vodu v záhradnom bazéne

Bazén postavený na geotextilnej podložke, voda napustená, čo teraz? Skontrolujte hodnoty pH vody, optimálne sú od 6,8 do 7,4. Takisto sa zamerajte na tvrdosť vody a pomocou testera zistite, či nepotrebujete zvýšiť alebo znížiť tvrdosť vody v bazéne. Ak máte väčší bazén, mali by ste zabezpečiť vhodnú filtráciu: kartušovú alebo pieskovú, podľa frekvencie používania a objemu vody.


Pravidelne sa zbavujte všetkých nečistôt, ktoré sa v bazéne objavia: popadané lístie, tráva, hmyz a podobne. Čím dlhšie budú v bazéne plávať, tým je pravdepodobnejšie, že riskujete zamorenie mikroorganizmami a znečistenie vody. Z hladiny ich pozbierate teleskopickou tyčou so sieťkou, na dno použite bazénový vysávač.


Aby vaša voda bola zdravotne nezávadná, budete ju musieť často a dostatočne dlho filtrovať.

Riešenie problémov so znečistenou vodou

Čo s tým, ak sa predsa len vaša voda zmenila z krištáľovo čírej na zakalenú? Nevešajte hlavu, stáva sa to aj v tých najlepších rodinách. Konajte hlavne rýchlo, aby ste nemuseli vodu vypúšťať a čo najskôr sa opäť mohli kúpať v nezávadnej vode. Na väčšinu problémov budete potrebovať bazénovú chémiu, ktorá odstráni všetky nežiaduce mikroorganizmy, najmä baktérie, vírusy a riasy, či upraví hodnoty pH, chlóru, alkality a ďalších sledovaných parametrov.


Problém, ktorý trápi váš bazén, najčastejšie odhalíte podľa zafarbenia vody a podľa toho je potrebné vyberať vhodné prípravky, ktoré situáciu rýchlo dostanú pod kontrolu. Mliečne zafarbenie zvyčajne značí nesprávne hodnoty chlóru, mútnu vodu spôsobuje nesprávne pH, nadbytok vápnika, chemická nerovnováha, alebo neúčinná filtrácia. Príčinou zelenej alebo hnedej vody bývajú najčastejšie rôzne druhy rias.

Čo s bazénom po sezóne?

Ešte predtým, ako bazén zazimujete, starostlivo ho vyčistite. Bočné steny a dno pretrite mechanickou špongiou, v prípade značného znečistenia je vhodné použiť aj čistiaci prípravok. Nečistoty usadené na dne povysávajte. Len tak zabezpečíte, že aj počas ďalšej sezóny si v bazéne oddýchnete.


Zdroj obrázku: Animaflora PicsStock / Shutterstock.com