Ako zamaskovať praskliny a medzery, ktoré spôsobil pohyb nehnuteľnosti

Kúpili ste si nový alebo starší dom či byt? Aj v prípade statických stavieb sa na ich povrchu vytvárajú časom vrásky, spôsobené pohybom. Aj keď ho nevnímame a nie je významný, vplyvom tlaku, tepla a rôznych iných faktorov zapríčiňuje mierny pohyb a vznik prasklín a trhlín v konštrukcii. Neohrozujú vašu bezpečnosť, no môžu zhoršiť estetiku budovy a znepríjemniť bývanie.

Aj cez malú prasklinu sa môže dostať do interiéru v zime chlad. V kúpeľni môže vlhkosť napadnúť steny a podporiť tak vznik plesne. Ako teda môžete problém vyriešiť?

​Prvá pomoc v podobe tesniaceho tmelu

Kvalitné tesniace tmely sa používajú na lepenie skla, keramiky, kovov, plastov, betónu a tehál. Používajú sa aj v letectve a strojárstve. Sú však vynikajúce aj na tmelenie dlaždíc a škár – teda nenahraditeľným stavebným materiálom.

Tesniace tmely (v závislosti od typu) majú oveľa vyššiu schopnosť odolávať teplotným výkyvom. Okrem toho sú tiež odolné voči tepelnej rozťažnosti a kontrakcii, oscilácii vetra – dokonca aj seizmickým pohybom – čo z nich robí preferovaný stavebný materiál vhodný na viacero účelov.

Flexibilné a odolné silikónové tmely izolujú domy od extrémov tepla a chladu lepšie ako iné materiály. Ich stabilita pri vysokých aj nízkych teplotách im navyše dáva trvanlivosť, ktorej sa bežné alternatívy ani zďaleka nevyrovnajú.

​Špeciálne cementové špárovačky do náročných podmienok

Cementová škárovacia hmota je jednoduchá na použitie aj prípravu, pretože má ako spojivo cement a dodáva sa v práškovej forme. Na vytvorenie potrebnej, odolnej a špeciálnej cementovej špárovacej hmoty preto stačí pridať len vodu a zmiešať zložky dohromady.

Ide o riešenie, ktoré odolá vode, takže je vhodné aj na použitie v exteriéri. Môžu za to špeciálne hydroizolačné prísady, vďaka ktorým nemajú pleseň a baktérie žiadnu šancu zničiť a napadnúť vašu nehnuteľnosť. Navyše je takto ošetrený povrch steny odolný aj proti opotrebeniu, takže vám bude svojou kvalitou a krásou slúžiť naozaj dlho.

Ak teda bojujete s nedokonalosťami povrchov stien a začali vám robiť aj vrásky na tvári, neváhajte využiť Mapei na výber vhodného riešenia, ktoré by malo problém raz a poriadne odstrániť.

Zdroj obrázka: zimmytws/Shutterstock.com