Ako odstrániť nepríjemný zápach z čerstvo vypranej bielizne?

Aj vám sa to už stalo, že napriek kvalitnému praciemu prostriedku a aviváži, čerstvo vypraná bielizeň nepríjemne zapácha? Dôvodov, prečo sa to deje, môže byť viacero a my sa na ne pozrieme, aby ste mohli s nimi úspešne „bojovať“.

​Prečo čerstvo vypraná bielizeň zapácha?

Dôvod je pomerne jednoduchý. Napriek samočistiacim systémom, ktorými sú dnešné moderné práčky vybavené už od výroby, po každom praní zostávajú v bubne nečistoty, ktoré tvoria živnú pôdu pre baktérie a plesne. Mikroorganizmy zo špinavej bielizne sa zhromažďujú vo vlhkom prostredí práčky, množia sa a sú zodpovedné za nepríjemný zápach.

Dôvodom môže byť aj nefunkčná časť jednotlivých dielov zariadenia. Namiesto výmeny za nový a drahší model však stačí použiť nové ohrievacie teleso Electrolux, pretože to pôvodné prestalo na 100 % fungovať a neohrieva vodu. V nej sa potom nestačí rozpustiť prací prostriedok a ani nečistoty z vlákien, výsledkom čoho je nielen zapáchajúca, ale aj nedostatočne vypraná bielizeň.

​Čo robiť s nepríjemným zápachom?

V prvom rade treba prekontrolovať práčku a staré vymeniť za kvalitné Electrolux náhradné diely. Odborníci tiež radia, prať bielizeň aspoň raz za mesiac na 60 stupňov s univerzálnym pracím prostriedkom. Týka sa to uterákov, posteľnej bielizne atď. Bielizeň, ktorá neznáša túto teplotu, ako je jemná bielizeň, by sa mala prať ako zvyčajne.

Dvierka alebo veko by po umytí mali zostať otvorené, aby interiér mohol riadne vyschnúť! Pravidelne by ste mali čistiť aj gumové tesnenie, pretože sa v ňom usádzajú vlasy, vlákna a zvyšky saponátu.

Ak budete na tieto veci myslieť a sem tam si spomeniete aj na údržbu práčky, nemali by ste so zápachom z čerstvo vypranej bielizne bojovať.

Zdroj obrázka: Stock-Asso/Shutterstock.com