Ako využiť jarnú energiu v prospech pohodlia a zdravia tela i mysle?

Či chceme alebo nie, príchod nového ročného obdobia nevedome mení naše správanie a energiu. A nie je to len nádcha a alergie na peľ a prach. Viac denného svetla a vyššie teploty nám naopak zdvíhajú náladu. Existuje aj všeobecný duch optimizmu, ktorý nás povzbudzuje skúšať nové veci a stanovovať si vyššie ciele. Športy v prírode sú opäť možné, rašiaca príroda sa postará o relax a nové farby a vône stimulujú všetky naše zmysly.

A vy môžete všetky tieto výhody využiť vo svoj prospech. Po dlhom zimnom útlme vám konečne prináša jar novú energiu a elán.

​Užite si rozmanitosť farieb

Ak sa budete vedome prechádzať prírodou, alebo si naplánujete dovolenku v Tatrách a v peknom hoteli v Jasnej, objavíte najrôznejšie nové farby, ktoré sa v zime pred vami skrývali. Kvitnúce stromy, jarné kvety a rašiaca tráva.

Nová sezóna nás víta v tej najpestrejšej palete farieb. Tie potom ovplyvňujú našu psychiku. Farebná terapia využíva tento efekt vedome. Doprajte si preto na jar „mini farebnú terapiu“ a vychutnajte si nové, farebné známky života na prechádzke!

Jarné farby ovplyvňujú vašu náladu takto:

  • Žltá: Zosvetlí náladu pre viac optimizmu

  • Červená: Podporuje sebavedomie a stimuluje krvný obeh

  • Zelená: Má detoxikačný a čistiaci účinok

  • Oranžová: Podporuje pozitívnu náladu a väčšiu odvahu

​Vychutnajte si slnečné lúče

Minimálne polovica z nás má nedostatok vitamínu D. A pokiaľ nám chýba „slnečný vitamín“, cítime sa unavení a ľahostajní. Dobrá správa je, že s trochou slnečného svitu – stačí 20 minút denne – si naše telo životne dôležitý vitamín vyrába samo. A jar vám v tom pomôže, pretože svetla a tepla na prechádzku je počas tohto ročného obdobia viac. Prechádzka na čerstvom vzduchu má dve výhody: hýbete sa a stimulujete telu vlastnú tvorbu vitamínu D.

Vychutnajte si vitamínové jedlo

Čerstvá zelenina a ovocie sú najlepším predpokladom dobrého zdravia. Tak na to na dovolenke a počas návštevy dobrej reštaurácie v Jasnej myslite. Jedlá zo zdravých a čerstvých surovín obsahujú antioxidanty, ktoré nás posilňujú proti škodlivým voľným radikálom. Tiež vás zasýtia a zabránia obezite.

V zime je výber čerstvej regionálnej rastlinnej potravy pomerne skromný. Teraz na jar prichádzajú na trhy a do obchodov a reštaurácií prvé druhy, tak si ich doprajte, aby ste telu doplnili potrebné hladiny dôležitých látok.

​Cvičte vonku

Teploty stúpajú, vonku je dlhšie svetlo, čo nás opäť motivuje k ďalším vonkajším športom. Či už klasický beh a chôdza, alebo kreatívne športy ako longboarding a slacklining: možnosti pohybu v prírode sú neobmedzené. Samozrejme, aj v zime sú outdoorové športy skvelé, ale na jar je jednoducho ľahšie sa k nim motivovať! Mimochodom: Šport v prírode je možný aj pri peľových alergiách.

​Stanovte si nové ciele

Rytmus prírody nám na jar signalizuje, že sa nezadržateľne blíži nový začiatok. Život sa prebúdza všade okolo nás, a aj pre nás sa môže začať nová etapa života. Opýtajte sa sami seba, čo už dávno chcete pre seba a svoje zdravie dosiahnuť? Čo tak maratón? Kariérna zmena? Chceli by ste sa naučiť nový jazyk, vyskúšať nový šport alebo sa naučiť lepšie variť? Teraz je ten najlepší čas stanoviť si nové a reálne ciele! Uvidíte, že atmosféra jari vás v ich dosahovaní podporí.

Zdroj obrázka: Song_about_summer/Shutterstock.com