Ako sa zbaviť otravného hmyzu? Týchto 6 domácich prostriedkov funguje

S príchodom prvých teplých dní sa objavujú nielen príjemné slnečné lúče, rozkvitnuté kvety a stromy, ale aj hmyz. Napriek jeho významu, vedia byť najmä nočné návštevy nepríjemným spestrením pokojného spánku.

Aby ste sa tomu vyhli a dali týmto nechceným hosťom šetrne najavo, že nie sú vítaní, máme pre vás niekoľko tipov, ako na to.

​Denne sa sprchujte

Komáre láka najmä náš telesný pach a oxid uhličitý, ktorý vydychujeme. Pravidelná hygiena by preto mohla byť riešením, ako od nás komárov a iný hmyz odohnať.

A väčšina ľudí to aj v lete robí a určite im to pomáha. To, čo je pre nás „Chanel série č. 5“, je pot pre krvilačných pijačov – cítia sa k nemu magicky priťahovaní. Presnejšie povedané, z amoniaku, ako aj z kyselín maslových a mliečnych v ňom obsiahnutých. Takže, ak sa v lete veľmi potíte, mali by ste viac dbať na osobnú hygienu a pot zmývať.

​Inštalujte na okná husté siete proti hmyzu

Ďalším veľmi praktickým a osvedčeným spôsobom, ako bojovať s nechcenými návštevami, je inštalovať na okná husté siete proti hmyzu. A ak si myslíte, že to bude obmedzovať váš výhľad na krásne okolie a komfort pri vetraní, mýlite sa.

Dnešné moderné siete proti hmyzu sú vyrobené zo špeciálnych materiálov, vďaka čomu sú husté a pritom veľmi transparentné, takže si nikto, okrem hmyzu nevšimne, že máte okno chránené. Podobne to funguje aj s rovnako kvalitnými roletami, ktoré sa postarajú o to, aby vás okrem hmyzu neobťažovali ani silné slnečné UV lúče.

​Noste dlhé a svetlé oblečenie

Ideálne z ľahkých vzdušných materiálov. Dlhé oblečenie ponúka lepšiu ochranu ako krátke. Okrem toho sa zdá, že komáre uprednostňujú tmavé oblečenie, pretože zrejme inštinktívne tušia, že ich na svetlom odeve lepšie uvidíte. Noste teda radšej svetlé nohavice, blúzky alebo košele a budete od dotieravého hmyzu chránení.

​Používajte kozmetiku s esenciálnymi olejmi

Komáre nemajú veľmi radi ani esenciálne oleje, priam neznášajú vôňu. V lete má preto zmysel používať ošetrujúce prípravky, ako sú sprchové gély, šampóny či krémy s éterickými olejmi. Dajte si ale pozor, pretože esenciálne oleje môžu spôsobiť podráždenie, najmä v krémoch na tvár. Je preto lepšie, aby toto riešenie nepoužívali ľudia s citlivou pokožkou a malé deti.

​Zapnite vonné lampy alebo difuzéry

Ak nemáte radi alebo netolerujete vôňu esenciálnych olejov na pokožke, môžete ich použiť ako kvapky do aromalampy. Aromalampa neželané návštevy hmyzu odradí a zároveň navodí v prostredí príjemnú vôňu i atmosféru.

Začnite doma pestovať bylinky

Kým my v lete milujeme v lahodných pokrmoch čerstvú bazalku, medovku či tymian, komáre bylinky neocenia. Rastliny ako levanduľa neznášajú ani šelmy. Ak teda nechcete bojovať s návštevami hmyzu, začnite pestovať bylinky, čo bude mať dvojitý účinok.

Zdroj obrázka: Lek in a BIG WORLD/Shutterstock.com