Ako vybrať plachtu na posteľ pre maximálny komfort počas spánku

Nie je nič lepšie, ako ľahnúť si po náročnom dni do čistej a voňavej posteľnej bielizne. Ak patríte k nočným “cestovateľom” a neustále sa na posteli prehadzujete a otáčate, mali by ste si uvážlivo vybrať plachtu. Tu je niekoľko tipov ako na to.

Uistite sa, že máte správnu veľkosť

Ak nemáte správny rozmer plachty, buďte si istý, že sa vyskytnú problémy. Ak bude plachta príliš veľká, ľahko sa počas noci vyvlečie a vy sa zobudíte na holom matraci. Naopak, ak bude malá a priveľmi napnutá, riskujete, že sa rýchlo zničí. Pri napínacej plachte môžu popraskať gumičky alebo sa natrhne samotná textília.


Veľkosť posteľnej plachty vyberajte v závislosti od matraca. Nestačí poznať len jeho dĺžku a šírku, dôležitá je aj hĺbka matraca. Nezabudnite počítať aj s výškou vrchnej ochrannej vrstvy (tzv. topper). Musíte si byť istý, že plachtu dokážete poriadne zastrčiť tak, aby zostala počas noci na svojom mieste.


Bavlna vs. syntetika

Dôležitým faktorom, ktorý sa odzrkadľuje na kvalite samotnej plachty je materiál, a to prírodný (najčastejšie bavlna) alebo syntetický (polyester).


Bavlnené plachty – vhodné pre ľudí s citlivou pokožkou a alergiami. Sú priedušné a výborne odvádzajú vlhkosť, takže sa v nich budete cítiť príjemne v lete aj v zime. Odporúčame siahnuť po jersey plachtách, ktoré sú vyrobené zo 100 % bavlny. Nevýhodou môže byť o niečo vyššia cena.


Polyesterové plachty – pomerne odolné, zachovávajú si svoju farbu a tvar. Sú nenáročné na údržbu (ľahké pranie a rýchle schnutie) a cenovo dostupnejšie ako bavlna. Na druhej strane tento materiál neodvádza vlhkosť a môže dráždiť citlivú pokožku.

Hustota tkania je dôležitá

Rozdiel medzi posteľnými plachtami spočíta nielen v kvalite použitých materiálov, ale aj v hustote tkania. Počet nití (vertikálnych a horizontálnych) na meter štvorcový má vplyv na pevnosť a hebkosť jednotlivých naťahovacích či klasických plachiet. Optimálnou hodnotou je 300 – 600 vlákien. Vyššia hodnota však nemusí znamenať lepšiu kvalitu – nezabúdajte brať do úvahy samotný materiál.


Zdroj obrázku: puhhha / Shutterstock.com