Ako zistiť, či je MAC pre vás tá správna voľba

Uvažujete o kúpe MAC počítača, notebooku, tabletu či mobilu, no váhate a neviete sa rozhodnúť, či je pre vás vhodný? Zhrnieme vám jeho výhody i nevýhody, a možno vám vaše rozhodnutie uľahčíme. Pred kúpou by ste ale mali mať ujasnené, na čo budete zariadenie používať, pretože každá značka sa hodí na niečo iné.

8 (ne)výhod MAC-u

  • Jednoduchý výber

Ak patríte medzi nerozhodných kupcov, ktorí nemajú radi prehnane široký výber a sú zmätení z toho, ak je im predkladaný príliš veľký sortiment rozličných značiek, funkcionalít a dizajnov, MAC vám to uľahčí. Výrobca je iba jeden - Apple, a tak máte možno užšiu ponuku, avšak so 100 percentnou istotou, že si kúpite kvalitný výrobok. V prípade, že máte radi nelimitovaný rozhľad a rôznorodý výber, môžete siahnuť aj po iných značkách.

  • Jednoznačné miesto servisu

V prípade iných značiek mávame tendenciu špekulovať, v ktorom obchode nám zariadenie opravia čo najlepšie, najrýchlejšie a najlacnejšie. Občas pochybujeme o kvalifikovanosti servisu a o schopnostiach človeka, ktorému našu vec dávame opraviť. Pokiaľ však ide o MAC, jediná autorizovaná možnosť opravy je Apple Store. Nevýhodou však môže byť nákladnejší servis. Za kvalitu si žiaľ v prípade MACu priplatíme aj čo sa týka kúpy samotného výrobku, aj čo sa týka opráv a servisu. Ak však disponujete dostatočnými finančnými prostriedkami, investícia do MACu určite padne na úrodnú pôdu. 

  • Vlastný operačný systém

MAC má vlastný operačný systém, ktorý obsahuje všetky základné funkcie, ktoré potrebujete. Iné operačné systémy majú zvyčajne bohatšiu ponuku funkcií a možností, čo môže pre niekoho znamenať výhodu, no pre iného zbytočnú preplnenosť. Závisí od typu užívateľa a jeho nárokov a potrieb. 

  • Bezplatné aktualizácie macOS

Kedykoľvek Apple spustí novú verziu OS, vždy je ihneď voľne dostupná a zadarmo. Nie všetky operačné systémy to majú rovnako.

  • Kvalitný displej

Dokonalý žiarivý displej je zaručený v prípade kúpy akéhokoľvek MAC výrobku. V prípade iných značiek to nie je zaručené, avšak nie každý užívateľ potrebuje, alebo si potrpí na profesionálne detailný obraz, a tak niekomu určite sadne aj iný výrobca.

  • Štatisticky dlhšia životnosť batérie

MAC sa oproti iným značkám dlhodobo pýši výnimočnou životnosťou a výdržou batérie. Nie je to však stopercentné pravidlo, nakoľko veľa závisí aj na externých vplyvoch, ako je napríklad nesprávna údržba hardwareu a softwareu. Ak je pre vás batéria jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere zariadenia, jednoznačne odporúčame MAC. V prípade, že patríte medzi tých, ktorí väčšinu času strávia s počítačom napojeným na nabíjačku, môžete pokojne siahnuť aj po iných značkách.

  • Pomerne jednoduché ovládanie

Mnoho priaznivcov MACu tvrdí, že jeho ovládanie je maximálne jednoduché a intuitívne. Toto tvrdenie je však diskutabilné, a pravdepodobne je to len vec zvyku. Veľa užívateľov, ktorí prešli z inej značky na MAC mali spočiatku veľký problém pochopiť jeho ovládanie, a niektorí sa opäť vrátili k tej pôvodnej. Závisí od individuálnych preferencií užívateľa, keďže každému vyhovuje niečo iné. 

  • MAC nie je ideálny pre hranie PC hier

Ak patríte medzi PC gamerov, MAC pravdepodobne nebude voľba pre vás. Je len málo hier, ktoré sú kompatibilné s jeho operačným systémom. 

Výber je každopádne na vás. Ak sa v počítačoch trochu vyznáte, pravdepodobne pre vás bude menší problém rozhodnúť sa čo potrebujete. Ak patríte medzi laikov, jednoznačne odporúčame nechať si poradiť. Veľa štastia!