Ako vybrať správny basketbalový kôš

Napriek tomu, že vznikol v Amerike, basketbal je už dlhé roky jedným z najobľúbenejších kolektívnych športov aj u nás na Slovensku. Pozitívom je, že nie je absolútne náročný na príslušenstvo, a okrem lopty potrebujete už len basketbalový kôš.

Dnešný trh ponúka široký výber profesionálnych aj amatérskych typov basketbalových košov, takže môže byť mierne chaotické vybrať ten vhodný. Povieme vám zopár rád ako sa v tejto sfére orientovať, a aké parametre by ste pri výbere mali sledovať.

Najdôležitejšie je vedieť kde ho plánujete používať, a koľko priestoru budete mať k dispozícií na samotnú hru, pretože od toho závisí kam basketbalový kôš umiestnite. Druhým najdôležitejším faktorom je vopred sa rozhodnúť, či bude v budúcnosti potrebné nastavovať jeho výšku. Nie všetky druhy basketbalových košov ponúkajú túto funkciu, preto je dôležité vopred zvážiť a premyslieť si jej prípadné využitie. Následne sa môžte zamerať na samotný výber.

Existuje niekoľko druhov basketbalových košov, pričom každý má určité odlišnosti a je vhodný pre iný typ hráča. Poznáme tri základné kategórie:

Pevný basketbalový kôš

Ako je už z názvu zrejmé, tento kôš je fixne ukotvený v zemi, a nie je možné s ním manipulovať. Zvyčajne je zaliaty betónom, a preto žiadny iný druh neponúka takúto stabilitu. Pre umiestnenie pevného basketbalového koša je dôležité nájsť správne miesto, kde nebude nikomu a ničomu prekážať, a kde zároveň bude dostatočný priestor na nerušenú hru. V prípade, že máte dostatok priestoru, a kôš má slúžiť hráčom s agresívnejším a nadštandardne dynamickým štýlom hry, jednoznačne odporúčame kúpu tohto typu.

Prenosný basketbalový kôš

V porovnaní s pevným, prenosný kôš ponúka univerzálnosť a jednoznačne väčšiu flexibilitu. Stabilita je zvyčajne slabšia, ale výnimočne nájdete aj koše s porovnateľnou fixáciou. Základňa je zvyčajne vyplnená pieskom alebo vodou, pričom piesok je v tomto smere určite kvalitnejšia voľba. Veľkou výhodou prenosných košov je funkcia nastaviteľnej výšky. Môžete ich pomerne jednoducho premiestniť na želané športové akcie a nastaviť výšku približne až do 305cm. 

Obručový basketbalový kôš - Combo Hoop systém

Tento typ je čo sa týka montáže určite najjednoduchší a je ideálny pre tých, ktorí túžia hrať basketbal, avšak nemajú pre hru s pevným alebo prenosným basketbalovým košom dostatok priestoru. Jedná sa o najlacnejší variant a typické je jeho umiestnenie nad garáž alebo na pevnú stenu. Neponúka možnosť nastaviteľnosti výšky, avšak môžete ho opakovane demontovať a znovu namontovať do požadovanej úrovne. 

Pri výbere basketbalového koša vám môže pomôcť aj oficiálna tabuľka výšky koša stanovená na základe veku hráčov:

Do 8 rokov: 1,9m

Do 10 rokov: 2,6m

Od 10 rokov: 3,05m

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek typ basketbalového koša, najdôležitejšie je vychutnať si samotnú hru naplno a užiť si poriadnu dávku endorfínov.