Čo potrebujete, aby ste boli na dvojkolesovom tátošovi v bezpečí?

Každý, kto sa rozhodne pre moped, motorku či skúter, by si mal vyčleniť určitú sumu aj na slušné oblečenie, ktoré ponúka jedinú a najlepšiu ochranu pri páde. A aby aj veľké havárie mali menšie následky, nemalo by sa šetriť na nesprávnom výbere.

Dokonca aj s pomerne pomalým mopedom môžete byť bez vlastného zavinenia a oblečenia účastníkom vážnej nehody. Kvôli zdraviu a bezpečnosti je preto lepšie investovať o niečo viac do ochranných odevov, ktoré môžu v niektorých prípadoch dokonca presiahnuť hodnotu samotného stroja.

Aby ste našli ten správny outfit na motorku, dáme vám dobré tipy, na čo si dať pri jeho kúpe pozor.

​Prečo je oblečenie na motorku dôležité?

Jazdíte na mopede, ktorý sa zdá byť veľmi pomalý s konštrukčnou rýchlosťou 45 km/h, no pád môže mať aj pri tejto rýchlosti vážne následky. Z tohto dôvodu by ste mali vždy nosiť chrániče na ramenách, lakťoch a kolenách, ako aj chránič chrbta.

Pri prilbe by ste mali uprednostniť celotvárovú prilbu HJC, keďže tieto typy prilieb chránia aj vašu bradu, čo sa o otvorených modeloch nedá povedať. A nezabudnite: rukavice patria tiež k základnej výbave, ktorú treba nosiť na každom výlete. Pretože aj pri chôdzi sú to ruky, ktoré pri páde najviac utrpia.

​Ktoré topánky alebo čižmy sú vhodné?

Topánky sú tiež povinné, aj keď to nemusia byť nevyhnutne najdrahšie modely. Dôležité je chrániť členky, čo sa rozhodne nedá povedať o sandáloch, teniskách či šľapkách.

Topánky by mali byť minimálne chránené v oblasti členkov, mali by mať pevnú podrážku a podľa možnosti výstuž na ľavej hornej časti chodidla, ktorá chráni topánku pri radení prevodov (ak nejde o kolobežku). Membrána proti vode a dažďu už nie je v dnešnej dobe luxusom, ale dá sa nájsť už aj v strednom cenovom segmente. Suché nohy totiž nesmierne zvyšujú komfort, s ktorým vám pomôžu len kvalitné čižmy na motorku.

Vyberajte preto správne a ani náročná vozovka nebude prekážkou, aby ste si jazdu na dvoch kolesách naplno užili kedykoľvek počas roka.

Zdroj obrázka: OlegRi/Shutterstock.com