Nákupný sprievodca: Vyberte si okuliare, ktoré vyhovujú typu vašej tváre

Výber rámu dioptrických či slnečných okuliarov je hlavne o nájdení štýlu, vďaka ktorému sa budete cítiť sebaisto. Primárnym bodom, od ktorého by ste sa mali odraziť je tvar vašej tváre. V tomto článku sme načrtli, ktorý štýl je pre jednotlivé typy tváre najvhodnejší.

Základnými typmi tváre sú: guľatá, oválna, hranatá, diamantová a v tvare srdca. Nižšie sa dočítate o ich charakteristikách, ktoré vám pomôžu zaradiť sa do jednej zo skupín.


Guľatá tvár

Základné rysy: rovnaká celková dĺžka a šírka tváre, so zaoblenou bradou a lícnymi kosťami

V tomto prípade platí, že by ste mali siahnuť po výraznejších dioptrických okuliaroch s hranatým, úzkym rámom, ktoré budú kontrastovať s vašou tvárou a opticky ju zúžia. Dobrou voľbou sú aj tzv. mačacie rámy, ktoré zvýraznia vaše oči. Vyhnite sa okrúhlym rámom, vďaka ktorým bude vaša tvár vyzerať ešte plnšie.


Hranatá tvár


Základné rysy: výrazné línie, široké čelo a silná čeľusť

Nie je prekvapením, že odporúčania sú presným opakom, ako tomu bolo pri okrúhlej tvári. Vyberajte si zaoblené rámy, ktoré rozjasnia a zjemnia vaše ostré línie. Namiesto hrubých rámov, ktoré budú pôsobiť na vašej tvári ťažko, si zvoľte radšej rámy s tenkým profilom, napr. kovové.


Oválna tvár


Základné rysy: vyvážené proporcie, široké lícne kosti, zaoblená čeľusť a úzke čelo

Ak máte tento typ tváre, patríte medzi šťastlivcov, ktorým bude pasovať takmer akýkoľvek rám. Bez obáv môžete siahnuť aj po výrazných hrubých a netradičných geometrických tvaroch. To platí aj pre slnečné okuliare. Pozrite si napríklad extravagantné kolekcie slnečných okuliarov Versace.


Diamantová tvár


Základné rysy: vysoké lícne kosti (najširšia časť celej tváre), úzke čelo, plné líca

Hľadajte rámy, ktoré dokážu pritiahnuť pozornosť k vašim očiam, čím vašu tvár vyvážite. Pokojne môže ísť o štýl D-frame či mačacie rámy. Na druhej strane platí, že by ste sa mali vyvarovať širokým tvarom.


Tvár v tvare srdca


Základné rysy: široké čelo, úzka ostrá brada a vysoké lícne kosti

Zamerajte sa na kontrast. Siahnite po okrúhlych dioptrických okuliaroch, ktoré zjemnia vaše výrazné lícne kosti alebo zvoľte široké obdĺžnikové, ktoré vyvážia proporcie tváre a vytvoria rovnováhu medzi čelom a bradou.


Zdroj obrázku: Production Perig / Shutterstock.com