Plávajúca podlaha, ktorú si nainštalujete aj svojpomocne

Pri výbere podlahy do svojho interiéru sa pozrite na to, aby sa vám samotný dizajn hodil štýlovo aj ku nábytku v izbách, prípadne ku dverám. Na niektorých štýloch podlahy je skvelé to, že na nich nevidno každú menšiu nečistotu a nemusíte chodiť pravidelne každé dva dni s vysávačom a mať hlavu v smútku z toho, že nie je poriadok na zemi podľa vašich predstáv.

Ak sa rozhodujete, aký materiál bude mať vaša budúca domáca plávajúca podlaha, potom si budete určite vyberať z nasledovných:

  • vinyl,

  • laminát,

  • korok,

  • drevo.


Najrozšírenejšia a aj cenovo najdostupnejšia je laminátová podlaha, ktorý svojim dizajnom najviac imituje výzor dreva, a to až tak, že pri niektorých by ste ju od originálu ani nerozoznali. Laminátové parkety sú navyše aj vodeodolné, tvrdé a ľahko sa udržujú. Vinylová podlaha je tiež vodeodolná.

Jednoduchá inštalácia a výmena

Drevené a korkové plávajúce podlahy sú spravidla teplejšie, pretože ich hrúbka je až do 10 milimetrov. Možno vás prekvapí fakt, že je veľmi jednoduché plávajúcu podlahu zložiť a následne aj rozložiť. Ide o samostatné lamely, ktoré majú takzvané pero-drážky a tie sa do seba zamykajú. Ak máte teda dostatok trpezlivosti, zvládnete ich inštalovať do vašej domácnosti aj sami. Pri tých vinylových je možné ich aj nalepiť, čo zvládnete doma bez pomoci odborníka. Pojem plávajúca podlaha teda nie je žiadny špeciálny typ materiálu, ale spôsob, akým sa lamely inštalujú.


Korkové a drevené plávajúce podlahy sú ekologickejším prírodným riešením, no aj o čosi drahším. Korkové sú vyrobené z kombinácie korku a dreva a oba typy, aj keď to možno podľa materiálu nevyzerá, sú vhodné aj ako pokrytie podlahového kúrenia.


Pri položení plávajúcej podlahy by sa lamely nemali úplne dotýkať stien a pod ne je možné uložiť ešte penovú podložku. V prípade poškodených lamiel je tak veľmi jednoduché vybrať a vymeniť len dané kusy za nové.


Zdroj obrázku: Artazum / Shutterstock.com