Lyžiarky - Ako postupovať pri nákupe

S príchodom jesenných a zimných mesiacov sa pochopiteľne postupne zvyšuje aj záujem o rôzne aktivity spojené so zimným obdobím. Samozrejme, že zimné športové aktivity vyžadujú zodpovedajúce vybavenie. V nasledujúcom článku potešíme milovníkov lyžovania, pretože sa zameriame na to, ako postupovať pri výbere a nákupe vašich nových lyžiarok.

Pánske a dámske lyžiarky - Tipy na nákup

V príslušnom texte nájdete niektoré zo základných faktorov, na ktoré odporúčame uprieť pozornosť, keď si budete kupovať vaše nové lyžiarky. Predpokladáme, že pri výbere uplatníte aj iné faktory, ako aj vaše osobné preferencie (vzhľad, cena, značka).

Dámske a pánske lyžiarky - Na veľkosti záleží

Veľkosť lyžiarky hrá kľúčovú rolu z pohľadu bezpečnosti, efektivity vykonávanej športovej aktivity, ale aj samotného pohodlia. Z dotazníkových šetrení v týchto oblastiach bol vypozorovaný prekvapujúci trend, kde si až 3/4 všetkých lyžiarov volí príliš veľkú lyžiarsku obuv. Na rozdiel od topánok, ktoré nosíte v bežnom živote, lyžiarky musia sedieť úplne presne na vašu nohu. Preto príslušné produkty dokonca používajú aj špeciálny typ veľkosti takzvanú Mondo veľkosť. Túto veľkosť je možné zistiť jednoducho, pomocou papiera a obkreslenia vašich nôh. Najdlhšia nameraná veľkosť je smerodajný údaj. 

Veľkosť lyžiarky je taktiež ovplyvnená úrovňou vášho lyžovania. Pokiaľ ste začiatočník, je vhodné zvoliť si lyžiarku presne podľa vašej Mondo veľkosti (alebo trochu väčšiu). Pokiaľ ste pokročilým lyžiarom, potom kľudne môžete skúsiť aj lyžiarky, ktoré sú o trochu menšie, ako je vaša Mondo veľkosť. 

Šírka lyžiarskej topánky je ďalším faktorom, ktorý zohráva dôležitú úlohu najmä pri kontrole smeru lyžovania. Opäť obkreslite vaše chodidlá a najširšia časť je údaj, na základe ktorého sa budete rozhodovať. Avšak nie je to také jednoznačné, pretože ak máte širšie chodidlo a zvolíte si napríklad 92 mm - 98 mm lyžiarky, ktoré sú veľmi úzke, získate vďaka tomu viac presnosti a efektivity za cenu menšieho komfortu. Jedná sa o špeciálne prípady, kedy sa nameraná veľkosť striktne nedodržuje, a to najmä pri profesionálnych športovcoch.

Naše Slovensko disponuje nádhernými horami s mnohými možnosťami lyžovania, takže nie je na čo čakať. Jeden alebo dva víkendy či týždne si rozhodne treba uvoľniť a rezervovať na poriadnu lyžovačku. Dôležité je vybrať sa na svah v tých správnych lyžiarkach!