Ako na bezpečné čistenie šperkov s diamantom

Ako všetky ostatné, aj zlaté šperky s diamantovými vložkami časom vyblednú, stratia lesk a pôvab. Dôvod je jednoduchý. Sú pokryté prachom, kožným mazom, zvyškami pracích prostriedkov a kozmetiky. To všetko tvorí plak na kove a kameňoch, a preto šperky strácajú svoju niekdajšiu príťažlivosť a krásu.

A pritom to tak vôbec nemusí byť. Stačí, aby ste šperky občas sami vyčistili každé 2-3 mesiace. My máme pre vás metódy, vďaka ktorým to bude hračka.

​Mydlové riešenie

Najjednoduchším a najdostupnejším spôsobom čistenia obľúbených zlatých šperkov vrátane zlatých prsteňov a diamantových náušníc je mydlová voda. Ale pozor, musíte použiť mydlo, ktoré neobsahuje veľké množstvo alkálií. Najlepšou možnosťou je preto detské mydlo, kozmetické, krémové mydlo alebo špeciálne dermatologické.

Ako na to?

Pridajte trochu mydla do teplej vody a ponorte do tekutiny tieto šperky. Nechajte pôsobiť niekoľko minút. Mäkkou kefkou (je vhodná zubná kefka s najjemnejšou štetinou alebo špeciálna kefka na šperky) mydlovú vodu jemne votrite. Potom šperky opláchnite pod čistou vodou.

Osušte bežným obrúskom, aby ste odstránili problematickú prebytočnú vlhkosť, a potom obrúskom z mikrovlákna (obrúsky na optiku, kúsky plsti, zamatu sú skvelé).

​Vyskúšajte čistý alkohol

Pomerne rýchly a účinný spôsob čistenia nádherných diamantových prsteňov je rovnakým spôsobom použitie alkoholu.

Navlhčite vatový tampón alebo kotúč alkoholom. Potrieme ním šperk. Dbajte však na to, aby sa vlákna nezamotali do spojovacích prvkov kameňa alebo iných prelamovaných prvkov.

Opláchnite šperk potom pod čistou vodou. Výrobok opäť najskôr utrite bežnou handrou a potom vyleštite handričkou z mikrovlákna, plsti alebo zamatu.

Naopak, vyhnite sa agresívnym látkam ako sú sóda, chlór, kuchynský ocot a iné podobné látky, ktoré nemusia mať problém so samotným kovom, ale diamantom, ktorý je jeho ďalšou ozdobou.

Zdroj obrázka: Shutterstock.com