Ako na výber správneho a najlepšieho vrtáka

Vŕtačku možno právom nazvať jedným z najznámejších a najžiadanejších nástrojov v domácnosti. Niet divu, že sa hovorí, že dobrým majiteľom bytu je ten, kto veľa a často vŕta. Koniec koncov, bez vŕtačky je predsa dosť ťažké upevniť policu, pripevniť kľučku alebo zostaviť skrinku. Ešte ťažšie to ale bude bez vrtáka, ktorý je hlavným prvkom tohto špeciálneho náradia.

Ako si ho vybrať, aby bolo vykonanie potrebnej práce jednoduché, rýchle a s požadovaným efektom?

Odpoveď nájdete v našom článku.

​Všetko závisí od materiálu

Ak sa zaoberáte renováciou alebo stavbou, bez vŕtania rôznych otvorov veľa toho neurobíte. Vykonanie dobrého vrtu ale závisí od materiálu, ktorý sa bude vŕtať i samotného materiálu vrtáka. Práca s rôznymi materiálmi si preto vyžaduje použitie rôznych vrtákov.

​Výhody tvrdokovových vrtákov

Špeciálne tvrdokovové vrtáky vám zjednodušia prácu s materiálmi, ako je oceľ, nehrdzavejúca oceľ, hliník, dural alebo hrubý plech. Prvá vec, ktorú ale musíte pri ich výbere hľadať, je priemer. Začína sa na 1 mm a končí na 12 mm. Je tiež dôležité rozhodnúť sa o farbe vrtáka, dávať pozor na tvar chvosta a vybrať si dôveryhodného výrobcu. Posledné kritérium určuje kvalitu nástroja a materiál, ktorý sa používa na výrobu vrtákov.

Najlepšie na týchto vrtákoch je, že dokonale pracujú a ešte lepšie odolávajú náročným podmienkam používania.

​Odolné kobaltové vrtáky

Hlavnou charakteristikou, ktorá dodáva tomuto nástroju jeho jedinečné vlastnosti, je prítomnosť kobaltu (Co) v zliatine. V závislosti od konkrétneho modelu sa koncentrácia tohto prvku môže mierne líšiť. Najbežnejšie vzorky sú tie, ktoré majú obsah Co v rozmedzí 5 ... 8 %. Táto koncentrácia je dostatočná na prácu s väčšinou extra silných kovov.

Hlavné výhody odolných kobaltových vrtákov sú:

  • schopnosť pracovať s odolnými kovovými štruktúrami:

  • odolnosť voči opotrebovaniu a deformácii;

  • zvýšená tvrdosť nástroja;

  • nie je potrebné časté ostrenie rezných hrán;

  • schopnosť používať vrták v akomkoľvek vŕtacom nástroji;

  • vysoká rýchlosť vytvárania otvorov.

Kobaltové vŕtačky sú teda výnosné a spoľahlivé pri akejkoľvek vŕtacej práci. Tak to s nimi a inými profesionálnymi vrtákmi vyskúšajte.

Zdroj obrázka: Shutterstock.com