Ako správne vybrať športovú obuv

“Športom k trvalej invalidite!”, alebo ako sa to hovorí?

Dostatok pohybu a fyzickej aktivity je zaručeným kľúčom k telesnému a psychickému zdraviu, no výber športu a správna technika nie sú to jediné, na čo by ste mali dbať. Nákup vhodnej športovej obuvi je základom pre zdravý životný štýl, nakoľko práve správna voľba topánok, či iného športového náčinia (https://www.r-gol.com/sk/futbalove-lopty-velkost-4) vám zabezpečí radosť zo športu bez zbytočných bolestí, pľuzgierov, otlakov a predíde tiež mnohým zraneniam.


Dnešné obchody doslova praskajú vo švíkoch a vybrať si z ich nekonečného výberu druhov, značiek, štýlov a materiálov môže byť niekedy skutočný boj. Výrobca by sa každopádne mal snažiť prostredníctvom obuvi poskytnúť svojim zákazníkom čo najviac komfortu, bezpečia, uľahčiť cieľovú športovú aktivitu a pomôcť nositeľom dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Samotný výber tovaru je však iba vo vašich rukách. 

Avšak pred tým, než sa rozhodnete pre konkrétnu kúpu, by ste mali brať do úvahy tieto faktory:

  • na aký šport má byť daná obuv používaná
  • v akom prostredí a na akom povrchu sa bude využívať
  • telesná hmotnosť nositeľa
  • veľkosť a tvar chodidla, prípadne akákoľvek abnormalita nohy
  • rekreačné vs. aktívne športovanie
  • či daný šport nevyžaduje od obuvi špeciálne funkčné vlastnosti

A teraz niekoľko konkrétnych tipov:

Ak sa chystáte zadovážiť si futbalovú obuv (ľudovo nazývané “kopačky” - https://www.r-gol.com/sk/kopacky), mohlo by vám pomôcť ich základné rozdelenie podľa typu podrážky:

  • Lisovky sú azda najuniverzálnejšími a najčastejšie kupovanými druhmi kopačiek a ich podrážka je posiata lisovanými špuntmi. Sú ideálne pre použitie na umelom trávniku alebo suchom prírodnom podklade.
  • Turfy disponujú výrazne členitým usporiadaním vzorov z gumených špuntov a sú ideálne na tvrdý a suchý povrch. Špunty eliminujú tlak na chodidlo, zabezpečujú stabilitu a zlepšujú kontrolu nad loptou. Vo vyššej prírodnej tráve by ste sa však v tomto type kopačiek ľahko pošmykli.
  • Kolíky sú druhom kopačiek disponujúcim špeciálnymi kolíkmi vyrobenými z kovu alebo plastu. Vďaka týmto “hrotom” sa skvelo zaboria do terénu, čo zabezpečí dokonalú stabilitu a silný záber aj na šmykľavom teréne. Na extra tvrdý povrch však tieto kopačky neodporúčame a na umelých trávnikoch sú dokonca častokrát zakázané.
  • Lisokolíky - jedná sa o najnovší typ kopačiek, ktorý kombinuje lisované špunty s kovovými kolíkmi. Ich špeciálnym rozmiestnením rozkladajú hmotnosť nositeľa (narozdiel od Kolíkov alebo Lisoviek) na väčšiu plochu, čím robia topánky pohodlnejšími. Odporúčame ich kúpu v prípade, že ich plánujete využívať na mäkkom prírodnom povrchu.
  • Halovky sa jednoznačne hodia na pogumované halové povrchy alebo drevené parkety. Ich hladká podrážka silno priľne k povrchu, nešmýka sa a vďaka “non-marking” technológií nezanechávajú šmuhy. 

V prípade, že potrebujete pre zmenu bežecké topánky, dbajte na to, aby boli ľahké, vzdušné a hlavne kvalitne odpružené, aby dokázali dostatočne eliminovať nežiaduce nárazy a ochrániť tak vaše kĺby. Ak zvažujete kúpu tenisovej obuvi, orientujte sa skôr na pevnú konštrukciu, ktorá na kurte pevne zafixuje nohu a zaistí tak vaše bezpečie aj pri prudkých dynamických pohyboch. Kožená obuv zvykne časom trochu povoliť, takže odporúčame kúpiť radšej koženkovú. Cyklistická obuv musí byť ľahká, vetrateľná a disponovať spodným zámkom. Indoorová-halová obuv je vyrobená výhradne pre suché interiérové prostredie hál, telocviční a fitness centier. Mala by mať svetlú podrážku, aby na podlahe nezanechávala farbivo. Využíva sa na rôzne vnútorné športy ako sú napríklad volejbal, basketbal, squash, aerobic atď. Outdoorová obuv by mala obsahovať vodeodolnú membránu a zniesť náročné počasie a rôzne poveternostné podmienky. A takto by sme mohli písať donekonečna. 

Každopádne, každý šport sa vykonáva v iných podmienkach, a preto aj na obuv sa kladú rozličné nároky v závislosti od toho, na aký šport budú použité. Rozhodne neodporúčame používať jeden druh športovej obuvi na diametrálne odlišné športové aktivity, a to nielen pre to, že ich pravdepodobne veľmi rýchlo zničíte (keďže budú používané na činnosť, na ktorú nie sú skonštruované a prispôsobené), ale zvyšujete tým tiež riziko úrazovosti. Treba však uznať, že finančná situácia často krát neumožňuje každému disponovať viacerými druhmi a človek si občas musí vystačiť s tým, čo doma má.