Ako sa naučiť šiť? S nadšením to ide ľahko.

Najatraktívnejší sú tí ľudia, ktorí sú z niečoho úplne nadšení. Ak ste zistili, že nemáte dostatok zápalu pre nové nápady, myšlienky a činnosti, možno budete potrebovať novú činnosť, akou je napríklad práve šitie, aby ste mohli zase inšpirovať iných.

Možno ste v sebe práve objavili kreatívneho ducha, chcete spojiť príjemné s užitočným a napadlo vás, že vyplníte svoj voľný čas šitím. V hlave sa vám rodí veľa nápadov na vlastné výrobky a ruky sa chcú čo najskôr pustiť do diela. Ako teda začať so šitím? Poradíme vám, ako na to.

Bez šijacieho stroja to nepôjde

Ručne môžete robiť malé opravy a úpravy na oblečení. Na väčšie akcie a kúsky si budete potrebovať kúpiť šijací stroj. Ak ste úplným začiatočníkom, nemusíte si hneď kupovať ten vysoko moderný a elektronicky najvybavenejší model. Ten oceníte až vo chvíľach, kedy vás šitie naozaj chytí za srdce a bude vás naozaj baviť. Pokojne vám zatiaľ stačí moderný mechanický šijací stroj vo vyššej cenovej kategórii.

Ako vybrať šijací stroj

Pri výbere šijacieho stroja sa zamerajte na druhy látok, ktoré má zvládnuť prešiť. Niektoré druhy strojov zvládnu skôr ľahšie látky a napríklad na šitie rifľoviny sú nevhodné. Pri šití vlastných odevov oceníte funkciu entlovania a overlockových stehov. Dôležité je si postrážiť, aby súčiastky šijacieho stroja boli kovové a nie z plastu. Kov vydrží vždy viac než umelá hmota. Schopný obchodník vám s výberom veľmi dobre poradí. Šitie je užitočný koníček, a keď mu prepadnete, bude z neho mať úžitok celá rodina. Radosť z vlastnej tvorby vás naplní pozitívnou energiou, čo je hlavný zmysel toho mať nejaký koníček.

Než sa pustíte do šitia

Akonáhle si natrénujete rovné šitie a oblúčiky na liste papiera a bez nite, na rad prídu staré látky a šitie s niťou. Ak to so šitím myslíte vážne, nájdite odvahu strihnúť do látky. Obstarajte si strih. Pre tvorbu vlastných strihov existujú tiež platené kurzy, ale pre začiatok si vystačíte s časopismi Burda, Diana či Ottobr, ktoré disponujú hotovými strihmi hneď pre niekoľko veľkostí postavy. Akonáhle zvládnete ušiť vreckovky a obliečky na vankúšiky, ako prvý ušitý model oblečenia si určite vyberte niečo jednoduchého, ako je napríklad sukňa či nohavice s gumou.

Kde zohnať študijný materiál a inšpiráciu

Výbornou pomôckou pri učení sú knižky s podrobnými návodmi. Väčšina vás prevedie jednotlivými krokmi pri šití tak, aby ste to zvládli. Odporúčať môžeme knihy z vydavateľstva Svojtka & Co s názvom Učíme sa, ako šiť šaty a sukne alebo Učíme sa, ako šiť blúzky. Vydarená je aj kniha Šitie krok za krokom z Edície Burda, kde sú popísané praktické krajčírske postupy, podľa ktorých pri troche šikovnosti a trpezlivosti naozaj zvládnete ušiť úplne čokoľvek. Pre tvorby vlastného strihu zvoľte knihy: Strihnite si na šaty a Strihnite deťom na šaty z vydavateľstva Grada s návodmi na strihovú modeláciu rôznych druhov oblečenia. Veľa inšpirácie ako šiť nájdete i na Akosit.sk.